close
Kérdőjelek a KÁT-moratóriummal kapcsolatban
Áram - Egyéb

Kérdőjelek a KÁT-moratóriummal kapcsolatban

A 2012-ig ĂŠrvĂŠnyes KÁT-moratĂłrium nĂŠhĂĄny hĂŠten belĂźl bemutatĂĄsra kerĂźl – jelentette be kissĂŠ vĂĄratlanul egy mai konferenciĂĄn Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium klĂ­ma ĂŠs energiaĂźgyi ĂĄllamtitkĂĄra. RĂŠszleteket nem ĂĄrult el. A Magyar Kapcsolt Energia TĂĄrsasĂĄg (MKET) szakmai alelnĂśke szerint egyelőre nem tudjĂĄk ĂŠrtĂŠkelni a bejelentĂŠst, hiszen nem ismerik a moratĂłrium rĂŠszletszabĂĄlyait.

 

 

– Majd akkor fogok igazĂĄn meglepődni, ha kiderĂźl, hogy pontosan mit is tartalmaz a moratĂłrium – mondta Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia TĂĄrsasĂĄg (MKET) szakmai alelnĂśke az energiainfo.hu.nak. A szakember szerint a kormĂĄnyzat pont a MKET ĂĄltal felvĂĄzolt szcenĂĄriĂłt prĂłbĂĄlja elkerĂźlni, mely szerint, amennyiben a kapcsolt erőmĹąvek januĂĄrban tĂĄmogatĂĄs hĂ­jĂĄn kikerĂźlnĂŠnek a szabad piacra, vagy azonnal bezĂĄrni kĂŠnyszerĂźlnek, vagy a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄsi ĂĄraikat kellene drasztikusan megemelniĂźk. Meg nem erősĂ­tett hĂ­rek szĂłlnak arrĂłl is, hogy a KÁT-tĂĄmogatĂĄs vĂĄltozatlansĂĄga mellett az ĂĄramĂĄtvĂŠteli ĂĄrakat csĂśkkentenĂŠ a kormĂĄnyzat.

A most még érvényben lévő szabályok szerint a KÁT-rendszer átalakítása 2011. január elsején a kapcsolt erőművek több mint a felét érintené, a többiek folyamatosan a következő négy év során kerülnének kivezetésre. A moratórium azonban akár azt is jelentheti Rudolf szerint, hogy minden kapcsolt erőmű számára elkezd leperegni a homokóra, mely 2013. január elsején lejár.

Mivel Bencsik JĂĄnos a “szabĂĄlyozĂł ÉS ĂĄrrendszer” ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄrĂłl beszĂŠlt a kĂśvetkező kĂŠt ĂŠv folyamĂĄn, ezĂŠrt elkĂŠpzelhető az is, hogy a tĂĄvhő ĂĄrĂĄt ĂĄllapĂ­tanĂĄ meg 2013-tĂłl hatĂłsĂĄgilag a Magyar Energia Hivatal, akkor viszont az erőmĹąvek ahhoz lennĂŠnek kĂŠnytelenek igazĂ­tani az ĂĄramĂĄrakat. Mindez azonban mĂŠg csak merő talĂĄlgatĂĄs, hiszen a pontos rĂŠszletek csak nĂŠhĂĄny hĂŠten belĂźl derĂźlnek ki szĂĄmunkra is – tette hozzĂĄ Rudolf.

 

Â