close
Tíz napig Cancun a világ közepe
Egyéb - Emisszió

Tíz napig Cancun a világ közepe

A 16. ENSZ Klímaváltozási Konferencia első napján felszólalók mind annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a tavalyi koppenhágai fiaskó után idén egy valóban szigorú, hathatós, de legfőképp mindenki számára elfogadható egyezményt sikerül aláírni a mexikói Cancunban. A szkeptikusok épp a tavalyi események alapján borúlátóak. 

Cancun can”, vagyis “Cancun meg tudja csinĂĄlni” – mondta az első napon a klĂ­mavĂĄltozĂĄsĂŠrt felelős dĂĄn miniszter, Lykke Friis, utalva arra, hogy a sikertelen tavalyi KoppenhĂĄgai EgyezmĂŠnyt kĂśvetően idĂŠn valĂłban valami komoly vĂĄllalĂĄssal tudnak tĂĄvozni a vilĂĄg vezetői a mexikĂłi vĂĄrosbĂłl. Amennyiben a 2012-ben lejĂĄrĂł KiotĂłi EgyezmĂŠny ĂśrĂśkĂŠbe lĂŠpve nem sikerĂźl hathatĂłs megoldĂĄst talĂĄlni a globĂĄlis felmelegedĂŠst okozĂł ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak csĂśkkentĂŠsĂŠre, akkor vilĂĄgmĂŠretĹą katasztrĂłfa fenyeget.

Az idei konferencia előtt ugyanis a tavalyinál jóval borúlátóbb szakértői vélemények jelentek meg a klímaváltozásról: akár már 2060-ban 4 Celsius-fokkal meghaladhatja a világ átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti szintet, ami nem tűnik soknak, de nagyjából ennyi a különbség Róma és Budapest éves középhőmérséklete között. Az olvadó jégsapkák miatt a tengerek vízszintje 0,5-2 métert emelkedhet, ami 600 millió ember életét befolyásolja, néhány Csendes-óceáni ország pedig teljesen eltűnhet a térképről.

Nem lehet szembeĂĄllĂ­tani a a nĂśvekedĂŠst ĂŠs a globĂĄlis felmelegedĂŠs harcot, ezek ugyanis ĂśsszefĂźggenek egymĂĄssal – vĂŠlte Felipe CalderĂłn, a hĂĄzigazda MexikĂł elnĂśke a nyitĂłnapon. Egy hatĂĄsos egyezmĂŠny lĂŠtrejĂśttĂŠnek azonban tĂśbb buktatĂłja is van. Az EgyesĂźlt Államok ugyanis KoppenhĂĄgĂĄban is kikĂśtĂśtte, hogy feltĂŠtele van egy klĂ­mapaktum alĂĄĂ­rĂĄsĂĄnak: transzparenciĂĄt kĂśvetelnek a fejlődő orszĂĄgokban, hogy ellenőrizhessĂŠk, valĂłban csĂśkkentik-e a kĂĄrosanyag kibocsĂĄtĂĄsukat. KĂźlĂśnĂśsen azokban a fejlődő orszĂĄgokban, ahol a kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő technolĂłgiĂĄk bevezetĂŠsĂŠt a fejlett orszĂĄgok aktĂ­van ĂŠs pĂŠnzĂźgyileg is tĂĄmogatjĂĄk. A legjobban a kĂśvetelĂŠs ellen termĂŠszetesen KĂ­na hĂĄborog, aki mĂĄra a vilĂĄg legnagyobb ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂşgĂĄz-kibocsĂĄtĂłja lett, de tĂśbb kisebb orszĂĄg is jelezte egyet nem ĂŠrtĂŠsĂŠt. Fura mĂłdon a vilĂĄg negyedik legnagyobb kibocsĂĄtĂłja, India lehet a kulcs a megoldĂĄshoz, aki a fejlett ĂŠs fejlődő orszĂĄgok kĂśzti mediĂĄtor szerepĂŠt kaphatja az elkĂśvetkező 10 napban.

A csaknem 200 országból 9000 szakértő felvonultatásával megrendezett klímacsúcson Magyarországot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klíma- és Energiaügyért felelős Államtitkárságának delegációja képviseli Magyarországot.

 

Â