close
Jóval többe kerül a Déli Áramlat a vártnál
Egyéb - Gáz

Jóval többe kerül a Déli Áramlat a vártnál

A korábban becsültnél jóval több pénzt emészthet fel a Déli Áramlat földgázvezeték megépítése, a Gazprom kedden megjelent új számítása szerint a beruházás költsége 15,5 milliárd euró körül lehet, ami a magyar bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 15 százalékának felel meg.  A Déli Áramlat gázvezetéken Ukrajnát elkerülve jutna el az orosz földgáz nyugatra. A csővezetéket a Fekete-tenger alatt építenék ki Bulgáriáig.

Az orosz fĂśldgĂĄz-monopĂłlium szerint “jelenlegi ĂĄrakon szĂĄmĂ­tva a tengerfenĂŠken futĂł vezetĂŠkszakasz megĂŠpĂ­tĂŠse 10 milliĂĄrd eurĂłba, az eurĂłpai, fĂśldfelszĂ­ni szakasz megĂŠpĂ­tĂŠse tovĂĄbbi 5,5 milliĂĄrd eurĂłba kerĂźl”.

A cĂŠg korĂĄbban Ăşgy becsĂźlte, hogy a vezetĂŠk lefektetĂŠse 10 milliĂĄrd eurĂłs beruhĂĄzĂĄst igĂŠnyel.

A Déli Áramlat gázvezetéken Ukrajnát elkerülve jutna el az orosz földgáz nyugatra. A csővezetéket a Fekete-tenger alatt építenék ki Bulgáriáig. Innen két irányban haladna tovább, az egyik ága Szerbián és Magyarországon át Horvátországot és Szlovéniát érintve jutna el az ausztriai végpontig, a másik ága pedig Görögországon és az Adriai-tengeren keresztül Olaszországba futna.

Az uniĂłs hĂĄtterĹą Nabucco vezetĂŠk rivĂĄlisa a tervek szerint 2015-re ĂŠpĂźlne ki. Teljes kapacitĂĄsa ĂŠvente 63 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter lesz, ami az ĂŠves magyarorszĂĄgi gĂĄzfogyasztĂĄs tĂśbb mint nĂŠgyszerese.