close
Két évig KÁT-moratórium a kapcsolt termelőknek
Blog - Egyéb - Emisszió - Megújuló

Két évig KÁT-moratórium a kapcsolt termelőknek

A fenntarthatĂł fejlődĂŠs nem csak kihĂ­vĂĄs, hanem lehetősĂŠg is a magyar gazdasĂĄg szĂĄmĂĄra – mondta Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium klĂ­ma ĂŠs energiaĂźgyi ĂĄllamtitkĂĄra. A kapcsolt erőmĹąvek tĂĄmogatĂĄsa – vĂĄltozĂł formĂĄban, de – 2012-ig fennmarad, a moratĂłriumot nĂŠhĂĄny hĂŠten belĂźl bemutatjĂĄk. Az ĂŠpĂźletenergetikai beruhĂĄzĂĄsok kiemelt szerepet kapnak a lehető legrĂśvidebb időn belĂźl.

 

EnergiafĂźggősĂŠgĂźnk meghaladja a 62 szĂĄzalĂŠkot ĂŠs – hasonlĂłan az eurĂłpai kĂśzĂśssĂŠghez – a kĂśvetkező ĂŠvekben mĂŠg nĂśvekedő trenddel kell hogy szĂĄmoljunk – mondta az ĂĄllamtitkĂĄr a Napi GazdasĂĄg ĂĄltal szervezett energiakonferenciĂĄn. FĂśldgĂĄz terĂźletĂŠn mĂŠg rosszabb a helyzet, 80 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli az – elsősorban hosszĂştĂĄvĂş szerződĂŠsekkel alĂĄtĂĄmasztott orosz – import. A megĂşjulĂł energiĂĄk 7,3 szĂĄzalĂŠkkal kĂŠpviseltetik magukat, ennek nagy rĂŠsze azonban alacsony hatĂŠkonysĂĄgĂş biomassza (erdĂŠszeti tĂśmbfa) erőmĹą. Ha ezeket kivesszĂźk a rendszerből, kĂśzĂŠptĂĄvon 2 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźl van a megĂşjulĂłk arĂĄnya.

Bár ez viszonylag alacsony arány az EU felé tett 13 százalékos vállalásunkkal szemben, a kormány bizakodó, ennek köszönhetően a rövidesen megjelenő megújuló cselekvési terv már 14,6 százalékos arányt tartalmaz majd 2020-ra. Ennek alapját elsősorban a biomassza-, bioenergia- és geotermia-erőművek jelenthetik. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy például a napenergia ne kapna kiemelt szerepet, sőt elképzelhető, hogy néhány éven belül melegvíz-előállításra kötelező lesz napkollektorokat felszerelni az újonnan épülő társasházakra.

Az ĂŠpĂźletenergia amĂşgy is kiemelt fontossĂĄgĂş terĂźlet, ahol a lehető leggyorsabban kell cselekedni, mert ĂŠpĂźleteink ĂĄllapota katasztrofĂĄlis – mondta Bencsik. A felĂşjĂ­tĂĄsok terĂźletĂŠn a komplex megoldĂĄsokat preferĂĄljĂĄk, az Ăşj ĂŠpĂźletek terĂźletĂŠn pedig csak az ĂŠvi 50KWh/nĂŠgyzetmĂŠter alatti fogyasztĂĄst produkĂĄlĂł tervek kaphatnak kiviteli engedĂŠlyt.

A kormányzat szándéka nem változott a téren, hogy szétválassza a valódi megújuló energiaforrások támogatását a kapcsolt energiatermelőkétől, de a valódi szétválasztás csak 2012-végén történik meg. Addig egy KÁT-moratóriumot hirdet a kormány, igaz, a mostanihoz képest változó szabályokkal és támogatási összegekkel. A moratóriumot néhány héten belül, még az idén kihirdetik. Két éven belül a zöld és kapcsolt bizonyítvány-rendszert kidolgozzák, majd 2012 után implementálják. A kisebb megújuló erőművek elsősorban a hőellátásban játszhatnak szerepet.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a gázár-támogatás mostani rendszere megváltozik, kibővített lakásfenttartási támogatássá alakul és mint ilyen, a szociális rendszerekhez kapcsolódik majd. Ha nem sikerülne megegyezni a szolgáltatókkal, természetesen az államnak biztosítania kell a szolgáltatás biztonságát, de egyelőre ez nem időszerű, mivel a szolgáltatók többsége hosszú távra tervez és hajlik az együttműködésre.Kérdésre válaszolva elmondta: a Mátrai Erőmű bővítésének leállítása elsősorban hatékonysági, környezetvédelmi okokból történt, de természetesen közrejátszott a mostani alacsony áramár is.

 

Â