close
Megállapodás a RUE gázáról
Egyéb - Gáz

Megállapodás a RUE gázáról

Az ukrĂĄn legfelsőbb bĂ­rĂłsĂĄg mĂşlt heti dĂśntĂŠse utĂĄn a Gazprom, a Naftogaz ĂŠs a RosUkrenergo hĂŠtfői megĂĄllapodĂĄsa mĂŠg kĂśzelebb hozza azt a helyzetet, amikor rendeződnek az ukrajnai gĂĄzelszĂĄmolĂĄsi vitĂĄk. A hĂĄrom tĂĄrsasĂĄg szerződĂŠsĂŠről csak nĂŠhĂĄny fő adatot hoztak nyilvĂĄnossĂĄgra, jelezve, hogy az idei fűtĂŠsi idĂŠnyben Ăşgy lesz biztonsĂĄgban keleti szomszĂŠdunk gĂĄzellĂĄtĂĄsa, hogy nem kell kĂźlĂśn hitelt felvennie. A problĂŠmĂĄt a cĂŠgek kĂśzĂśtti tartozĂĄsok rendezetlensĂŠge, illetve a RosUkrenergo gĂĄzĂĄnak mĂşlt ĂŠv eleji lefoglalĂĄsa okozta.

Az orosz Gazprom, az ukrĂĄn Naftogaz ĂŠs az orosz-ukrĂĄn RosUkrEnergo AG (RUE) tegnap olyan megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ, amelyben megoldjĂĄk a kĂśztĂźk 2008-2009-ben kialakult, gĂĄzpiaci problĂŠmĂĄkat, Ă­rja az orosz RBK. Eszerint RUE vissza kell, hogy fizesse a Gazprommal szembeni, 170 milliĂł dollĂĄros adĂłssĂĄgĂĄt, a NaftogaztĂłl pedig vissza kell kapnia 12,1 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzĂĄt, amiről a stockholmi vĂĄlasztott bĂ­rĂłsĂĄg dĂśntĂśtt, mĂŠg a nyĂĄron. A RUE-nek ezen felĂźl ki kell fizetnie a Naftogazzal szemben fennĂĄllĂł, 1,7 milliĂĄrdos tartozĂĄsĂĄt is. A megĂĄllapodĂĄsnak kĂśszĂśnhetően Ăşgy ĂĄllhat helyre Ukrajna gĂĄzegyensĂşlya, hogy nem kell kĂźlĂśn hitelt felvennie a 2010-2011-es fűtĂŠsi idĂŠnyben.

Azt, hogy a RUE svĂĄjci kereskedőcĂŠg a NaftogaztĂłl visszakapandĂł gĂĄzt Gazpromnak kĂ­vĂĄnja eladni, nĂŠhĂĄny napja az orosz Kommerszant mĂĄr megĂ­rta”, sőt, azon ĂŠrtesĂźlĂŠsĂŠt is, hogy a gĂĄzt a Gazprom az EU-ban kĂ­vĂĄnja eladni. Akkor mĂŠg annak a lehetősĂŠge is fennĂĄllt, hogyha emiatt UkrajnĂĄban gĂĄzhiĂĄny keletkezne, akkor azt az orosz konszern extra szĂĄllĂ­tĂĄssal, ĂŠs Naftogazzal ĂŠrvĂŠnyes ĂĄron ki fogja pĂłtol ni.

A Gazprom a RUE tulajdonosa, amelynek mĂĄsik 50 szĂĄzalĂŠkĂĄn Dmitro Firtas ĂŠs IvĂĄn Furszin ukrĂĄn Ăźzletmeberek osztoznak. 2006 ĂŠs 2008 kĂśzĂśtt kizĂĄrĂłlag ez a cĂŠg (RUE) szĂĄllĂ­totta a gĂĄzt Ukrajna rĂŠszĂŠre, azonban 2009-től kizĂĄrtĂĄk az UkrajnĂĄba tĂśrtĂŠnő gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokbĂłl. Akkor a RUE tulajdonĂĄban mintegy 11 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz maradt a Naftogaz tĂĄrolĂłiban. 2009 mĂĄrciusĂĄtĂłl emiatt a Naftogaz ĂŠs a RUE kĂśzĂśtt vita keletkezett a gĂĄz tulajdonlĂĄsa ĂźgyĂŠben. Akkor a Gazprom nĂŠvĂŠrtĂŠken ĂĄtengedte a Naftogaz rĂŠszĂŠre a RUE-val szemben fennĂĄllĂł 1,7 milliĂĄrd dollĂĄros, pĂŠnzeszkĂśzĂśk vagy 11 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz formĂĄjĂĄban fennĂĄllĂł kĂśvetelĂŠsĂŠt, Ă­rja ĂśsszefoglalĂłjĂĄban a Lenta.ru. Erre a jogra hivatkozva a Naftogaz a tĂĄrozĂłbĂłl elvette a RUE tulajdonĂĄban lĂŠvő gĂĄzt, de az elvĂŠtelről a Naftogaz ĂŠs a RUE kĂśzĂśtt nem szĂźletett Ă­rĂĄsos megĂĄllapodĂĄs.

A RUE 2009-ben keresetet terjesztett be a stockholmi dĂśntőbĂ­rĂłsĂĄghoz, melyben kĂśvetelte a gĂĄz visszaadĂĄsĂĄt vagy ĂŠrtĂŠkĂŠnek megtĂŠrĂ­tĂŠsĂŠt. A bĂ­rĂłsĂĄg a RUE javĂĄra dĂśntĂśtt. HatĂĄrozatĂĄnak vĂŠgrehajtĂĄsa ĂŠrdekĂŠben a RUE az ukrajnai bĂ­rĂłsĂĄgokhoz nyĂşjtott be keresetet. November 25-ĂŠn az ukrajnai legfelsőbb bĂ­rĂłsĂĄg kĂśtelezte a Naftogazt, hogy szolgĂĄltassa vissza a 12,1 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt a RUE-nek. MĂĄr akkor tudott volt, hogy egyĂşttal a RUE is kĂśteles lesz visszafizetni a Naftogaznak a fenti, 1,7 milliĂĄrd dollĂĄrt. A Kommerszant ĂŠrtesĂźlĂŠsei szerint a Naftogaz ragaszkodik hozzĂĄ, hogy az adĂłssĂĄgot a RUE kedvezmĂŠnyes ĂĄrĂş gĂĄz formĂĄjĂĄban fizesse vissza.