close
Januárban áremelés várható a cseh energia szektorban
Áram - Egyéb

Januárban áremelés várható a cseh energia szektorban

Mintegy tĂ­z szĂĄzalĂŠkkal emelkedik az ĂĄram ĂĄra januĂĄrtĂłl CsehorszĂĄgban. A hĂĄztartĂĄsok szĂĄmĂĄsa a fĂśldgĂĄz ĂĄra ĂĄtlagban nyolc, mĂ­g a hĂľszolgĂĄltatĂĄs ĂĄtlagban majdnem 16-21 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgul – kĂśzĂślte hĂŠtfĂľi sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn PrĂĄgĂĄban Josef Firt, a cseh Energetikai SzabĂĄlyozĂł Hivatal (ERU) elnĂśke.
“A hĂĄztartĂĄsi ĂĄram ĂĄra ĂĄtlagban 9,1 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik. Ehhez azonban hozzĂĄ kell mĂŠg adni az Ăşjonnan bevezetett egyszĂĄzalĂŠkos ĂśkolĂłgiai adĂłt – jelentette be Josef Firt. LeszĂśgezte: CsehorszĂĄgban liberalizĂĄlva van az ĂĄrampiac, Ă­gy az ĂĄllamnak csak minimĂĄlis befolyĂĄsa van az ĂĄr alakulĂĄsĂĄra. Az ĂĄrakat alapvetĂľen az ĂĄramtermelĂľ, illetve eladĂł cĂŠgek hatĂĄrozzĂĄk be, amelyek kĂśzĂśtt a Cseh Energetikai MĂťveknek (CEZ) van meghatĂĄrozĂł szerepe. Az ĂĄram ĂĄrĂĄnak mintegy 20-25 szĂĄzalĂŠkĂĄra van csak az ĂĄllamnak befolyĂĄsa, ez a rĂŠsz ĂĄtlagban 1,7 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekszik.


A csehorszĂĄgi ĂĄramellĂĄtĂĄs gyakorlatilag hĂĄrom nagy cĂŠg kezĂŠben van. A hĂĄrom nagy ĂĄramszolgĂĄltatĂł kĂśzĂźl a legnagyobb mĂŠrtĂŠkben – 11,1 szĂĄzalĂŠk – a dĂŠl-csehorszĂĄgi ĂŠs dĂŠl-morvaorszĂĄgi rĂŠgiĂłt ellĂĄtĂł E.On emeli a lakossĂĄgi ĂĄram ĂĄrĂĄt. A PrazskĂĄ Energetika, amely PrĂĄgĂĄban ĂŠs kĂśrnyĂŠkĂŠn mintegy 240 ezer csalĂĄdnak szĂĄllĂ­t ĂĄramot 10,2 szĂĄzalĂŠkkal emeli ĂĄrait. A piac mintegy felĂŠt ellĂĄtĂł Cseh Energetikai MĂťvek pedig nyolc szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelkedĂŠst jelentett be. Ezekhez az ĂĄrakhoz is hozzĂĄ kell adni az egy szĂĄzalĂŠkos ĂśkolĂłgiai adĂłt, amelyet januĂĄrban vezetnek be.

A szintĂŠn liberalizĂĄlt fĂśldgĂĄzszolgĂĄltatĂĄsnĂĄl az ĂĄllamnak mĂĄr csak az elosztĂĄsra ĂŠs az ĂĄtvitelre van rĂĄhatĂĄsa. Az ĂĄllam az elosztĂĄsi ĂĄrakat 4,5, mĂ­g a szĂĄllĂ­tĂĄsi ĂĄrakat 5,2 szĂĄzalĂŠkkal emeli. A szolgĂĄltatĂłk gĂĄzĂĄrai hivatalosan csak a hĂŠt vĂŠgĂŠn lesznek ismertek. A megjelent becslĂŠsek szerint a gĂĄz vĂĄrhatĂłan 5-10 szĂĄzalĂŠkos sĂĄvban fog drĂĄgulni, az ĂĄtlagos drĂĄgulĂĄst nyolc szĂĄzalĂŠkra becsĂźlik. A csehorszĂĄgi fĂśldgĂĄzpiac mintegy 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt a nĂŠmet kĂŠzben lĂŠvĂľ RWE
Transgas ellenĂľrzi.


Nagyon megugrik a hĂľszolgĂĄltatĂĄs ĂĄra, elsĂľsorban a szĂŠn drĂĄgulĂĄsa kĂśvetkeztĂŠben, mondta Firt. Szerinte azok a fogyasztĂłk, akik a szĂŠnalapĂş hĂľerĂľmĂťvektĂľl kapjĂĄk a fĂťtĂŠst januĂĄrtĂłl akĂĄr 20,7 szĂĄzalĂŠkkal is tĂśbbet fizethetnek, mint eddig. A gĂĄzalapĂş erĂľmĂťvek hĂľszolgĂĄltatĂĄsa pedig maximum 16,8 szĂĄzalĂŠkkal emelkedhet. Ezeket az ĂĄrakat is meg kell emelni az egyszĂĄzalĂŠkos ĂśkolĂłgiai adĂłval. A hĂľszolgĂĄltatĂĄs ĂĄrĂĄt tovĂĄbbĂĄ az is nĂśveli, hogy ez a szolgĂĄltatĂĄs a jĂśvĂľben az eddigi 5 szĂĄzalĂŠkos kedvezmĂŠnyes adĂłsĂĄvbĂłl a kilencszĂĄzalĂŠkos adĂłsĂĄvba kerĂźl ĂĄt.