close
Mol-körút gázban gazdag országokban
Egyéb - Gáz

Mol-körút gázban gazdag országokban

TĂśrĂśkorszĂĄgban, AzerbajdzsĂĄnban ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄban tĂĄrgyalt egyĂźttmĂťkĂśdĂŠsi lehetĂľsĂŠgekrĂľl a Mol Nyrt. vezetĂŠse a mĂşlt hĂŠt mĂĄsodik felĂŠben KĂłka JĂĄnos kĂśzlekedĂŠsi ĂŠs gazdasĂĄgi miniszter kĂ­sĂŠretĂŠben.
A Mol. Nyrt vezetĂŠse egyĂźttmĂťkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄst kĂŠszĂ­tett elĂľ a tĂśrĂśk Botas gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄggal, tĂĄrgyalt az azeri Socar cĂŠggel, TĂźrkmenisztĂĄban pedig lehetĂľsĂŠget kĂ­nĂĄltak szĂĄmĂĄra arra, hogy beszĂĄlljon ottani kisebb szolgĂĄltatĂĄsi, kĂŠsĂľbb esetleg a termelĂŠsbe is. A magyar tĂĄrsasĂĄg vezetĂľi KĂłka JĂĄnos gazdasĂĄgi ĂŠs kĂśzlekedĂŠsi miniszter kĂ­sĂŠretĂŠben jĂĄrtak a mĂşlt hĂŠten a fenti orszĂĄgokban. A tĂŠma a Nabucco gĂĄzvezetĂŠk projekt elĂľkĂŠszĂ­tĂŠse volt, illetve az ahhoz kapcsolĂłdĂł magyar ĂŠrdekek kiemelĂŠse.


Ismert, hogy a Nabucco projektet gĂĄzbeszerzĂŠsĂźk diverzifikĂĄlĂĄsa miatt indĂ­tottĂĄk a nyomvonalban ĂŠrintett eurĂłpai orszĂĄgok, kĂśztĂźk MagyarorszĂĄg. Ugyanakkor a gĂĄzban gazdag kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai orszĂĄgoknak is ĂŠrdeke, hogy tĂśbb vevĂľjĂźk legyen, most ugyanis jĂłrĂŠszt a vezetĂŠki hĂĄlĂłzattal is rendelkezĂľ orosz Gazpromnak adjĂĄk el a szĂŠnhidrogĂŠnt. Az eurĂłpai importĂľr esĂŠlyeket nĂśveli, hogy 2009-ben lejĂĄr a tĂźrkmĂŠn-orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerzĂľdĂŠs. AzerbajdzsĂĄn egysĂŠges uniĂłs fellĂŠpĂŠst vĂĄr a gĂĄzvĂĄsĂĄrlĂĄsi szĂĄndĂŠkkal kapcsolatban, hiszen csak ekkor lĂĄtja biztosĂ­tottnak, hogy megĂŠri belefognia a kĂśltsĂŠges termelĂŠsnĂśvelĂľ beruhĂĄzĂĄsba.