close
Már 100 dollár az olaj, de tovább drágul
Egyéb - Olaj

Már 100 dollár az olaj, de tovább drágul

HordĂłnkĂŠnti szĂĄz dollĂĄros csĂşcsokat ostromlĂł olajĂĄrak alakultak ki az elmĂşlt napokban a nemzetkĂśzi piacokon. A szakĂŠrtők szerint tovĂĄbbra is a pesszimista piaci hangulat a legfontosabb ĂĄrfelhajtĂł tĂŠnyező. A kereslet-kĂ­nĂĄlati viszonyok alakulĂĄsa ugyanis nem indokol ilyen magas jegyzĂŠsĂĄrakat. A kĂźlpiaci ĂĄrmozgĂĄsok idehaza is kifejtik hatĂĄsukat: hetek Ăłta folyamatosan drĂĄgul az Ăźzemanyag – Ă­rja a NĂŠpszava.
Az elmĂşlt napokban hordĂłnkĂŠnti 100 dollĂĄrt megkĂśzelĂ­tő, rekordokat dĂśntĂśgető olajĂĄrak alakultak ki a nemzetkĂśzi piacon. Az ĂĄrszint megugrĂĄsa mĂśgĂśtt az elemzők tovĂĄbbra sem a kereslet ĂŠs a kĂ­nĂĄlat egyensĂşlyĂĄnak a borulĂĄsĂĄt lĂĄtjĂĄk, hanem a legtĂśbben a piaci pesszimizmust tartjĂĄk az első szĂĄmĂş oknak. A borĂşlĂĄtĂĄsnak pedig az ad alapot, hogy nem csĂśkken az amerikai–arab szembenĂĄllĂĄs ĂŠs tovĂĄbbra is konfliktus fenyeget tĂśbb mĂĄs, olajellĂĄtĂĄs szempontjĂĄbĂłl fontos tĂŠrsĂŠget. A negatĂ­v vĂĄrakozĂĄsokat csupĂĄn az csĂśkkenti valamelyest, hogy az olajexportőr orszĂĄgokat tĂśmĂśrĂ­tő OPEC a kitermelĂŠse bővĂ­tĂŠsĂŠt helyezte kilĂĄtĂĄsba, s az ĂŠszak-amerikai kĂŠszletekről szĂłlĂł adatokat is kedvezőnek Ă­tĂŠli a piac.

Hegedűs MiklĂłs, a GKI EnergiakutatĂł Kft. Ăźgyvezetője lapunknak elmondta: az olajkereskedelemben mĂĄr rĂŠgĂłta nincsenek lĂŠlektani hatĂĄrok, a kőolajĂĄrak akĂĄr hordĂłnkĂŠnti 100 dollĂĄr fĂślĂŠ is emelkedhetnek, ha tovĂĄbbra is a negatĂ­v piaci vĂĄrakozĂĄsok hatĂĄrozzĂĄk meg a jegyzĂŠsĂĄrakat. Akkor azonban, ha az ĂŠv hĂĄtralĂŠvő rĂŠszĂŠben is a mostani magassĂĄgokban tartjĂĄk magukat az ĂĄrak, megkĂśzelĂ­tőleg hordĂłnkĂŠnti kĂŠt dollĂĄrral felfelĂŠ kell majd mĂłdosĂ­tani az ĂŠves vilĂĄgpiaci ĂĄtlagĂĄrra vonatkozĂł előrejelzĂŠseket. Vagyis az ĂĄtlagos olajĂĄr ĂŠves szinten 68-70 dollĂĄr kĂśrĂźl is alakulhat. A szakĂŠrtő hozzĂĄtette: idĂŠn kedvező folyamat volt, hogy az olajĂĄr-emelkedĂŠst jelentős mĂŠrtĂŠkben ellensĂşlyozta a dollĂĄr nemzeti valutĂĄkkal szembeni gyengĂźlĂŠse. (Az olajĂźzleteket a vilĂĄg nagy rĂŠszĂŠben, Ă­gy MagyarorszĂĄgon is, dollĂĄrban szĂĄmoljĂĄk el.) Az amerikai fizetőeszkĂśz ugyanis idĂŠn hozzĂĄvetőleg 8-10 szĂĄzalĂŠkkal gyengĂźlt a tavalyihoz kĂŠpest, mikĂśzben nagyjĂĄbĂłl ugyanekkora ĂĄremelkedĂŠs kĂśvetkezett be a kőolajpiacon is.

A nemzetkĂśzi kereskedelemben lezajlĂł ĂĄrmozgĂĄsok idehaza is ĂŠreztetik a hatĂĄsukat. Az elmĂşlt hetekben sorozatos ĂĄremelkedĂŠsek kĂśvetkeztek be mind a gĂĄzolaj, mind a benzin esetĂŠben. Így a motorbenzint ĂŠs a dĂ­zel Ăźzemanyagot ma mĂĄr egyarĂĄnt 290-300 forinthoz kĂśzeli literenkĂŠnti ĂĄron kĂ­nĂĄljĂĄk a tĂśltőĂĄllomĂĄsokon. (A kiskereskedelmi ĂĄrak kutankĂŠnt akĂĄr 20-25 forinttal is eltĂŠrhetnek egymĂĄstĂłl.)

A magas ĂĄrak azonban nem ingatjĂĄk meg a hazai piacot – vĂŠli a gazdasĂĄgkutatĂł. A szakĂŠrtő emlĂŠkeztetett rĂĄ: tavaly mĂĄr volt pĂŠlda 300 forintot meghaladĂł ĂźzemanyagĂĄrra, a fogyasztĂĄs orszĂĄgos szinten mĂŠgsem csĂśkkent, hanem nĂśvekedett mind a benzinfĂŠlĂŠkből, mind a gĂĄzolajbĂłl.

EmlĂŠkezetes: tavaly MagyarorszĂĄgon hat szĂĄzalĂŠkkal tĂśbb benzin ĂŠs 16 szĂĄzalĂŠkkal tĂśbb gĂĄzolaj fogyott az egy ĂŠvvel korĂĄbbinĂĄl. HasonlĂł a helyzet idĂŠn is, mivel az esztendő eddig eltelt rĂŠszĂŠben a magas ĂĄrak ellenĂŠre a kĂŠt termĂŠktĂ­pusbĂłl – a benzinből ĂŠs a gĂĄzolajbĂłl – egyĂźttesen ĂĄtlagosan mintegy hat szĂĄzalĂŠkkal tĂśbbet forgalmaztak a kutak, mint 2006-ban.