close
Tiszta üzlet a zöldhullámon
Egyéb - Megújuló

Tiszta üzlet a zöldhullámon

ZĂśldnek aligha nevezhetőek, de Ăźzletet lĂĄtnak az alternatĂ­v energiĂĄkban a nagy nĂŠmet energiakonszernek. Az E.ON ĂŠs az EnBW utĂĄn az RWE is kĂśzĂślte: a kĂśvetkező ĂŠvekben tĂśbb milliĂĄrd eurĂłt fordĂ­t kĂśrnyezetbarĂĄt villamosĂĄram-termelĂŠsre azzal a cĂŠllal, hogy kĂ­nĂĄlatĂĄnak legalĂĄbb hĂşsz szĂĄzalĂŠkĂĄt az ĂśkotermĂŠk adja – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.
A “zĂśldhullĂĄmra” nem csak az RWE ĂŠs tĂĄrsai prĂłbĂĄlnak felszĂĄllni. DĂşsgazdag vĂĄllalkozĂłk – pĂŠnzĂźgyi befektetőkkĂŠnt – szĂŠlkerĂŠkparkokba ĂŠs a napsugĂĄrzĂĄst hasznosĂ­tĂł, főleg a keleti tartomĂĄnyokban szĂźlető cĂŠgekbe ruhĂĄznak be komoly Ăśsszegeket. MeggyőződĂŠsből ĂŠs ĂĄtlagon felĂźli profit remĂŠnyĂŠben.

Az egyik ĂşttĂśrő a nĂŠgyzet alakĂş csokolĂĄdĂŠirĂłl hĂ­res Alfred Ritter. A baden-wĂźrttembergi vĂĄllalkozĂł mĂŠg az 1986-os csernobili katasztrĂłfa utĂĄn fordult az alternatĂ­venergia-forrĂĄsok felĂŠ, miutĂĄn a sugĂĄrzĂĄs tĂśnkretette az ĂŠdessĂŠggyĂĄrnak beszĂĄllĂ­tĂł tĂśrĂśkorszĂĄgi mogyoróßltetvĂŠnyeket. RĂĄ kĂŠt ĂŠvvel megalapĂ­totta a Paradigma GmbH-t, a kis cĂŠgből időkĂśzben ĂŠvente kĂśzel szĂĄzmilliĂł eurĂłs ĂĄrbevĂŠtelű konszern lett, s a tĂśbbi kĂśzĂśtt napenergia-gyűjtő paneleket gyĂĄrt.

A megĂşjĂ­thatĂł energiĂĄk terĂźletĂŠn NĂŠmetorszĂĄg technolĂłgiai vilĂĄgelső, a keleti tartomĂĄnyokban jelentősen tĂĄmogatott ĂĄgazat ĂŠvente majd hĂşszszĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠst mutat, s hasonlĂł nagysĂĄgrenddel kecsegtetnek a megtĂŠrĂźlĂŠsi mutatĂłk is. Nem csoda, hogy az egyik BMW-főrĂŠszvĂŠnyes, a szĂĄz leggazdagabb nĂŠmet kĂśzĂŠ tartozĂł Stefan Quandt egyharmadnyi tulajdonrĂŠszt szerzett a drezdai Solarwattban. SzintĂŠn a napenergia-elemekbe tette pĂŠnze jelentős rĂŠszĂŠt Immo StrĂśher, a hajĂĄpolĂĄsi ĂŠs kozmetikai termĂŠkeiről ismert Wella-csalĂĄd sarja, miutĂĄn a cĂŠget a mĂĄrkĂĄval egyĂźtt megvette a Procter&Gamble. A csavargyĂĄros Reinhold WĂźrth 55 milliĂł eurĂłt fektetett egy olyan kezdő vĂĄllalkozĂĄsba, amely szilĂ­ciummentes napelem-modulokat gyĂĄrt. A C & A ĂĄruhĂĄzlĂĄncĂĄrĂłl hĂ­res Brenninkmeijer famĂ­lia leszĂĄrmazottja, Marcel Brenninkmeijer is ily mĂłdon fialtatja pĂŠnze
jĂł rĂŠszĂŠt.