close
Indulhat a Gazprom keleti vezetékes exportja
Egyéb - Gáz

Indulhat a Gazprom keleti vezetékes exportja

A Gazprom Ăşj vezetĂŠket adott ĂĄt Szahalinon. Ezen tĂşl Ăşj, tĂśbb milliĂĄrd dollĂĄros gĂĄzvezetĂŠk kĂśti Ăśssze az egyik legnagyobb orosz gĂĄzmezőt Vlagyivosztokkal, jelentősen nĂśvelve OroszorszĂĄg ĂĄzsiai exportlehetősĂŠgeit. Ennek ĂŠrdekĂŠben tovĂĄbbi beruhĂĄzĂĄsokat kell megvalĂłsĂ­tania a Gazpromnak, a folytatĂĄs mikĂŠntjĂŠről mĂŠg nem szĂźletett vĂŠgleges dĂśntĂŠs.

A vezetĂŠket Vlagymir Putyin orosz miniszterelnĂśk adta ĂĄt csĂźtĂśrtĂśkĂśn, ĂŠs Szahalin kĂśzponti szigetĂŠről kĂźldi az ott termelt gĂĄzt a vlagyivosztoki kikĂśtőbe. Innen JapĂĄnba, KĂ­nĂĄba, vagy a vilĂĄgtĂłl egyĂŠbkĂŠnt elzĂĄrkĂłzott Észak-KoreĂĄba is tovĂĄbbĂ­thatĂł az orosz fĂśldgĂĄz, de ehhez tovĂĄbbi beruhĂĄzĂĄsok szĂźksĂŠgesek. A mostani tervek szerint azonban a felhozott gĂĄzmennyisĂŠg belfĂśldi igĂŠnyeket fog kiszolgĂĄlni, lĂŠvĂŠn az elektromos ĂĄramot termelő erőművek mindinkĂĄbb gĂĄzĂźzemre ĂĄllnĂĄnak ĂĄt a jĂśvőben, illetve az energiaforrĂĄs olcsĂłsĂĄga miatt gĂĄzerőműveket ĂŠpĂ­tenĂŠnek OroszorszĂĄgban – mondta el Putyin ĂźnnepĂŠlyes ĂĄtadĂłbeszĂŠdĂŠben. Mint hozzĂĄtette, Ă­gy rengeteg Ăşj beruhĂĄzĂĄs ĂŠs ezĂĄltal jĂłlfizető munkalehetősĂŠgek előtt nyĂ­lt meg az Ăşt, amennyiben a beruhĂĄzĂĄsok folytatĂłdnak.

A Gazprom szerint 2020-ra az 1830 kilomĂŠter hosszĂş vezetĂŠk kapacitĂĄsa a mostani ĂŠves 6 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterről 30 milliĂĄrdra nő, ĂŠs a kĂśltsĂŠgek addigra elĂŠrhetik a 15,8 millĂĄrd dollĂĄrt. Előbb viszont vagy egy LNG, azaz gĂĄzcseppfolyĂłsĂ­tĂł Ăźzemet tovĂĄbbĂ­tĂł kikĂśtővel, vagy mĂŠg pĂĄr, a kĂśrnyező orszĂĄgokat OroszorszĂĄggal ĂśsszekĂśtő vezetĂŠket kell megĂŠpĂ­teni. A majdani kapacitĂĄs kihasznĂĄlĂĄsa ĂŠrdekĂŠben pedig mĂŠg rengeteg termelőkutat kell Ăźzembe helyezni.

SzĂłba kerĂźlt az a lehetősĂŠg is, hogy a vezetĂŠk egĂŠszen DĂŠl-KoreĂĄig fusson, ehhez azonban meg kell talĂĄlni a megfelelő hangnemet annak ĂŠszaki szomszĂŠdjĂĄval. Erre meg is van a reĂĄlis esĂŠly – mĂşlt hĂłnap vĂŠgĂŠn Kim Dzsong-Il, a Koreai NĂŠpkĂśztĂĄrsasĂĄg vezetője Dmitrij Medvegyev elnĂśkkel talĂĄlkozott egy szibĂŠriai katonai bĂĄzison, Alekszej Miller igazgatĂłsĂĄgi elnĂśk pedig MoszkvĂĄban talĂĄlkozott ez Ăźgyben az ĂŠszak-koreai nagykĂśvettel, a vĂĄllalat vezetősĂŠge pedig nemrĂŠg Fenjanban tett lĂĄtogatĂĄst – szĂĄmolt be ezekről annak idejĂŠn az Energiainfo is.

Az LNG-ĂĄllomĂĄs ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről a japĂĄn Itochu vĂĄllalattal egyezett meg a Gazprom. Az Ăźzem ĂŠvi 10 milliĂł tonna LNG-t ĂĄllĂ­thatna elő, ezt a mennyisĂŠget a Szahalin-2-nek a Mitsubishivel, a Mitsuival ĂŠs a Shell-lel valĂł fejlesztĂŠs utĂĄn lehet majd előĂĄllĂ­tani. A tankerek főleg JapĂĄnba, de DĂŠl-KoreĂĄba, IndiĂĄba, KĂ­nĂĄba vagy Tajvanba is ĂŠrkezhetnĂŠnek.