close
Hova tűnik az atomhulladék?
Atom - Egyéb

Hova tűnik az atomhulladék?

A paksi atomerőmű az 1980-as ĂŠvekben kezdte meg műkĂśdĂŠsĂŠt. Ez nagy lĂŠpĂŠst jelentett MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra, hiszen az erőmű ma az orszĂĄg ĂĄramellĂĄtĂĄsĂĄnak 38 szĂĄzalĂŠkĂĄt biztosĂ­tja. Az energiĂĄt az atommag hasadĂĄsĂĄbĂłl nyerik, ĂĄm a termelĂŠs sorĂĄn radioaktĂ­v hulladĂŠk marad vissza. Minden orszĂĄg kĂśteles sajĂĄt hulladĂŠkĂĄt tĂĄrolni. Mivel hazĂĄnkban nem volt olyan lĂŠtesĂ­tmĂŠny, ahol az atomerőművi eredetű kis ĂŠs kĂśzepes aktivitĂĄsĂş radioaktĂ­v hulladĂŠkokat vĂŠglegesen tĂĄroljĂĄk, az atomerőmű az 1990-es ĂŠvek elejĂŠn tĂśbb ezer ĂśnkormĂĄnyzatnak Ă­rt levelĂŠben kĂŠrt engedĂŠlyt kutatĂĄsai megkezdĂŠsĂŠhez – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

1992 ĂŠs 1996 kĂśzĂśtt az egĂŠsz orszĂĄg terĂźletĂŠn vĂŠgzett felderĂ­tő munkĂĄlatok eredmĂŠnye az lett, hogy Üveghuta terĂźletĂŠt (BĂĄtaapĂĄti tĂŠrsĂŠge) jelĂśltĂŠk ki kutatĂĄsi helyszĂ­nnek. Az atomhulladĂŠk vĂŠgleges elhelyezĂŠsi programjĂĄnak utolsĂł szakasza 2008-ig tartott. 2005-ben BĂĄtaapĂĄti lakossĂĄga – ugyanĂşgy, mint az OrszĂĄggyűlĂŠs – megszavazta a tevĂŠkenysĂŠg megkezdĂŠsĂŠt.

 

A tervek szerint ez ĂŠv őszĂŠn kezdődik meg a hulladĂŠk beszĂĄllĂ­tĂĄsa a tĂĄrolĂłba. Ezzel indul a hulladĂŠkelhelyezĂŠs első szakasza, amely az atomerőmű műkĂśdĂŠsĂŠnek vĂŠgĂŠig tart, majd a mĂĄsodik szakaszban, az erőmű műkĂśdĂŠse utĂĄn az annak leszerelĂŠsĂŠből szĂĄrmazĂł hulladĂŠkot szĂĄllĂ­tjĂĄk majd ide. A tĂĄrolĂł lezĂĄrĂĄsĂĄt 2100-ra tervezik.