close
Csehország megnöveli állami kőolajtartalékait
Egyéb - Olaj

Csehország megnöveli állami kőolajtartalékait

CsehorszĂĄg megemeli ĂĄllami kőolajtartalĂŠkait, hogy a kĂźlfĂśldi szĂĄllĂ­tĂĄsok bĂĄrmifĂŠle megakadĂĄsa esetĂŠn az eddigi 90 nap helyett 120 napra legyenek elegendőek – kĂśzĂślte az ĂĄllami anyagi tartalĂŠkokat kezelő igazgatĂłsĂĄg (SSHR).

“Az ĂĄllam ezt a nĂśvekedĂŠst sajĂĄt erejĂŠből nem tudja megoldani. Az elkĂŠpzelĂŠs az, hogy az Ăşjabb 30 napi tartalĂŠkĂŠrt a kőolajbehozatallal foglalkozĂł tĂĄrsasĂĄgok lesznek felelősek” – kĂśzĂślte szerdĂĄn PrĂĄgĂĄban Ladislav Zabo, az igazgatĂłsĂĄg elnĂśke. “A dĂśntĂŠs alapvető indoka, hogy a cseh gazdasĂĄgnak fel kell kĂŠszĂźlnie mindenfĂŠle eshetősĂŠgre, vĂĄlsĂĄghelyzetre” – szĂśgezte le. Megjegyezte: a mĂşltban ilyen helyzet mĂŠg nem ĂĄllt elő, de tavaly ősszel, amikor az Unipetrol finomĂ­tĂłit tĂśbb hĂŠtre le kellett ĂĄllĂ­tani, komoly problĂŠmĂĄk keletkezhettek volna. “SzerencsĂŠre időben ĂŠrtesĂźltĂźnk a gondokrĂłl, Ă­gy lehetősĂŠg volt feltĂślteni a tartĂĄlyokat.” CsehorszĂĄg egyike azon kisebbsĂŠgben lĂŠvő orszĂĄgoknak, ahol jelenleg az energiatartalĂŠkokat kizĂĄrĂłlag az ĂĄllam tartja a kezĂŠben.

HasonlĂł a helyzet az EgyesĂźlt Államokban vagy JapĂĄnban, de mĂĄs a szomszĂŠdos AusztriĂĄban, OlaszorszĂĄgban vagy GĂśrĂśgorszĂĄgban.Dusan Makovec, az SSHR alelnĂśke nem zĂĄrja ki, hogy a magĂĄncĂŠgek tiltakozni fognak a rĂĄjuk rĂłtt feladat ellen. “A CsehorszĂĄgban műkĂśdő olajcĂŠgek tĂśbbsĂŠge nagy nemzetkĂśzi konszernek tagja, amelyeknek mĂĄr vannak tapasztalataik a kĂźlĂśnfĂŠle megoldĂĄsokkal” – mutatott rĂĄ Makovec. Az SSHR jelenleg kizĂĄrĂłlag OroszorszĂĄgbĂłl szerzi be az ĂĄllami tartalĂŠkkĂŠnt szolgĂĄlĂł kőolajat. Ennek tĂśbb oka is van.”Az orosz kőolaj mindmĂĄig a legolcsĂłbbak kĂśzĂŠ tartozik, s gazdag tapasztalataink vannak vele. RĂĄadĂĄsul nagyon jĂłl bĂ­rja a hideg időjĂĄrĂĄst is, s csak mĂ­nusz hĂşsz Celsius foknĂĄl fagy be. MĂĄs olajak mĂĄr mĂ­nusz hĂŠt foknĂĄl sűrűsĂśdnek” – magyarĂĄzta el Makovec.