close
Harmincmillióra birságolta az energiahivatal a Főgáz-t
Egyéb - Gáz

Harmincmillióra birságolta az energiahivatal a Főgáz-t

Kétszer 15 millió forintora birságolta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Főgáz Zrt., mert sem az E.ON Energiaszolgáltató Kft., sem a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. egyetemes szolgáltatói terüeltére benyújtott ajánlatával összefüggésben nem adott be üzleti tervet a hatóságnak. A hivatal honlapján olvasható határozatok indoklásából egyebek mellett kiderül, hogy a hatóság több ízben is felhívta a Főgázt az üzleti terv benyújtására, de ennak a cég nem tett eleget. A Főgáz-nál az energiainfo.hu érdeklődésére mindössze annyit közöltek, hogy egyelőre tájékozódnak az ügyben, csak ez után kívánnak reagálni.

A MEKH a pénzbirság mellett kötelezte határozataiban a Főgáz Zrt.-t, hogy a rendelkezések jogerőre emelkedésétől számított 8 napon belül pótolja mulasztását és nyújtsa be a kérdéses üzleti tervet.

A határozatok indoklásában a hivatal egyebek meleltt azzal érvel, hogy miután a Főgáz benyújtotta pályáaztát, magára nézve kötelezőnek fogadta el annak feltételeit. Ugyanakkor az ajánlatban a kiírás szerint elvárt üzleti tervet nem nyújtott be egyik esetben sem, arra való hivatkozással, hogy “nem volt lehetősége megfelelő megalapozottságú üzleti tervet készíteni”. Miután azonban egyik területre sem volt más pályázó, a hivatal a Főgáz-t jelölte ki a kérdéses fogyasztók ellátására s egyúttal kötelezte a hiányzó üzleti terv benyújtására.

A MEKH jelzi, a Főgáz pályázatában mindkét esetben “akként nyilatkozott, hogy rendelkezik a szükséges földgáz forrásokkal és kapacitásokkal, megfelleő szakértelemmel és ügyfélkapcsoalti pontokkal” az ellátás zavartalan biztosításaa érdekében. A hivatal a Főgáz nyilatkozataiból azt a köevtkeztetést vonta le, olvasható a határozatban, hogy “összességében részletes és megalapozott ajánaltot nyújtott be”.

A Főgáznak a kijelölő határozat kézhezvételétől száímtott 30 napon belül kellett volna pótolni az üzleti terv hiányát. A hivatal erre külön fel is hívta a társaság egy július 20-án kelt levélben, amikor további 15 napot adott a pótlásra, de ezen határidőig sem érkezett meg a hivatalhoz a kérdéses üzleti terv.