close
Fenntartható fejlesztések Paks körzetében
Atom - Egyéb

Fenntartható fejlesztések Paks körzetében

A Paksi Társadalmi Tanács (PTT) létrejötte garancia lehet arra, hogy az atomerőmű kapacitás fenntartásával kapcsolatos térségi fejlesztések koordináltan valósuljanak meg és fenntarthatóak legyenek – hangzott el a tanács Pakson tartott ülését követő sajtótájékoztatón.

Süli János, Paks polgármestere (Néppárt) azt mondta, a tanácsban a településekről érkező igényeket összehangolják, rangsorolják és a közös elképzeléseket továbbítják majd a kormányzat felé.

Hozzátette: az ülésen jelenlévő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy a kormányzat fenntartva az idén helyreállított támogatási rendszert, a Paks II. projekthez közvetlenül kötődő fejlesztésekre is biztosít keretet, amit uniós pályázati forrásokkal szeretnének kiegészíteni. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy nagy jelentőséget tulajdonít a tanács létrejöttének, mert itt a települések el tudják mondani, milyen fejlesztéseket szeretnének, tudják koordinálni ezeket annak érdekében, hogy az építkezés környéke a lehető leghatékonyabban tudjon fejlődni a következő időszakban.

Kiemelte, hogy a tanács a kormány és az erőmű térsége közötti kétoldalú információáramlást hivatott elősegíteni, illetve azt, hogy a régiós fejlesztések minél inkább illeszkedjenek a beruházáshoz. Aszódi Attila azt mondta, hogy a blokkok létesítésének előkészítéséről a jövőben a kormány mellett a Paksi Társadalmi Tanácsnak, rajta keresztül a régióban élőknek is be fognak számolni, a tervek szerint félévente. A mostani ülésen arról adott tájékoztatást, hogy ütem szerint halad a munka, az orosz fél dolgozik a tervezésen.

Itthon – mondta – az év eddig eltelt részében a törvényalkotás terén tettek lépéseket, megszületett a Paks II. törvény, elkezdődött a földtani kutatási program, ezzel párhuzamosan az atomerőmű területén az orosz fél mérnök-geológiai vizsgálatokat végez az épületek alapozásához szükséges geofizikai adatok meghatározása érdekében. Kitért arra, hogy a környezetvédelmi engedélyezés keretében lakossági fórumsorozatot tartottak az atomerőmű térségében. A következő két hónapban ez folytatódik, de immár az ország határain túl, tizenegy országban szerveznek szakmai konzultációt, lakossági fórumokat. A környező országok mellett Görögország, Málta, Németország és Csehország jelezte igényét erre.

Szó esett a társadalmi tanács ülésén a tervezett Duna-hídról is. Ezzel kapcsolatban Aszódi Attila azt mondta, az átkelőre nem az erőműépítés miatt van szükség, hanem azért, hogy a kalocsai régió is bekapcsolódhasson a beruházásba. Mint mondta, három nyomvonal és öt hídtípus jött eddig szóba, a legvalószínűbb, hogy a híd Foktőt és valamelyik Dunaszentgyörgy és Gerjen közötti települést köti majd össze.

Süli János hangsúlyozta, hogy hosszú távra szolgálja a kalocsai térség jövőjét a híd, mert általa a kalocsai városközpont és az atomerőmű közötti távolság 11-12 kilométerre rövidül, illetve a kalocsai térség az M6-os autópályával is közvetlen összeköttetésbe kerül. Paks polgármestere azt mondta, a fórumon az előkészítésben részt vevők arról tájékoztatták a polgármestereket, hogy kerékpárút biztosan lesz a hídon, de az még nem dőlt el, hogy lesz-e lehetőség vasúti átkelésre is. Ezt az opciót még vizsgálják.

A Paksi Társadalmi Tanács 41, a paksi atomerőmű környezetében fekvő település részvételével jött létre ez év júniusában azzal a céllal, hogy támogassa a Paks környéki településeket, és tájékoztassa azok lakosságát a Paks II. beruházással kapcsolatban. A szervezet feladata, hogy közvetlen kapcsolatot biztosítson a kormány és a Paks környéki települések között.