close
Gerse: Paks bővítése nem változtatna az áramáron
Áram - Blog - Egyéb

Gerse: Paks bővítése nem változtatna az áramáron

Nem kizĂĄrt, hogy tĂĄrsberuhĂĄzĂłval ĂŠpĂźljĂśn Ăşj blokk Pakson, ĂĄm erről mĂŠg korai lenne dĂśntĂŠst hozni – fejtette ki az energiainfo.hu-nak Gerse KĂĄroly, a Magyar Villamos Művek vezĂŠrigazgatĂł-helyettese. A szakember szerint ha mĂĄr elindulna a bővĂ­tĂŠs, Ăłvatosan kellene kezelni a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł levĂĄlasztĂĄsĂĄt a tĂĄrsasĂĄgrĂłl, amennyiben a kĂŠrdĂŠs Ăşjra napirendre kerĂźl.

Az ĂĄram ĂĄrĂĄn nem vĂĄltoztat majd ĂŠrdemben, ha elkĂŠszĂźl az Ăşj paksi blokk – jelentette ki megkeresĂŠsĂźnkre Gerse KĂĄroly, a Magyar Villamos Művek (MVM) vezĂŠrigazgatĂł-helyettese. HozzĂĄfűzte, mire a bővĂ­tĂŠs eredmĂŠnyekĂŠnt a tĂśbbletenergia megjelenik a villamosenergia-termelĂŠsben, remĂŠlhetőleg mĂŠg 20 szĂĄzalĂŠk megĂşjulĂł forrĂĄsbĂłl előĂĄllĂ­tott ĂĄram kerĂźl a rendszerbe. Így a viszonylag drĂĄga megĂşjulĂł energiĂĄt ellensĂşlyoznĂĄ az olcsĂł atomenergia, vagyis ennek ĂĄtlaga feltehetően nem jelentene vĂĄltozĂĄst a fogyasztĂłk zsebĂŠre nĂŠzve.

Ha megnĂŠzzĂźk a jelenleg EurĂłpĂĄban ĂŠpĂźlő atomerőművek finanszĂ­rozĂĄsĂĄt, azt lĂĄthatjuk, hogy csaknem mindenhol tĂĄrsbefektetőt vontak be – fogalmazott a szakember. Mint mondta, ez ugyanakkor nem szĂźksĂŠgszerű, mivel pĂŠldĂĄul KĂ­nĂĄban, vagy JapĂĄnban az energiaipari cĂŠgek maguk ĂŠpĂ­tenek nukleĂĄris blokkokat. HozzĂĄtette, hazĂĄnkban mĂŠg messze vagyunk attĂłl, hogy dĂśntĂŠs szĂźlessen arrĂłl, vonjanak-e be tĂĄrsberuhĂĄzĂłt a paksi erőmű bővĂ­tĂŠsĂŠhez. HangsĂşlyozta, a Magyar Villamos Művek tĂĄrsasĂĄgcsoport egymaga is vĂŠgre tudna hajtani egy ilyen beruhĂĄzĂĄst. Ugyanakkor szerinte megfontolandĂł az, hogy ĂŠrdemes-e a tĂĄrsasĂĄgnak az Ăśsszes pĂŠnzĂŠt egy helyre befektetnie, vagy jobb-e, ha mĂĄs projektekre is jut forrĂĄs.

ValĂłszĂ­nűleg a hazai nagyfogyasztĂłk ĂŠrdekeltek lehetnek a beruhĂĄzĂĄsban, ĂŠs abban rĂŠszt akarnak venni, mivel ez az ő ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄguk szempontjĂĄbĂłl fontos ĂŠs Ăźzletileg is ĂŠrdekes lehet – emelte ki a vezĂŠrigazgatĂł-helyettes. Emellett Ăşgy vĂŠli, hazai villamosenergia-kereskedők is rĂŠszt vehetnĂŠnek a bővĂ­tĂŠsben, mivel ez előnyĂśs lenne a mĂśgĂśttĂźk ĂĄllĂł fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra. Megjegyezte, sok fog fĂźggeni attĂłl is, hogyan alakulnak addig a pĂŠnzpiaci viszonyok.

Jelenleg a bankok egy ilyen beruhĂĄzĂĄst projektfinanszĂ­rozĂĄsban nem vĂĄllalnak fĂśl, mert tĂşl kockĂĄzatosnak Ă­tĂŠlik meg. De lehet, hogy 2015-2017-re mĂĄr lesz elegendő erőműĂŠpĂ­tĂŠsi tapasztalat ĂŠs a hitelpiaci kondĂ­ciĂłk is javulhatnak, Ă­gy megvĂĄltozhat ez a helyzet – emelte ki. Gerse KĂĄroly Ăşgy lĂĄtja, abban az esetben nem lenne szerencsĂŠs egy tĂĄrsberuhĂĄzĂł, amennyiben az csak pĂŠnzt hozna a projektbe, de felelőssĂŠget ĂŠs kĂśtelezettsĂŠgeket a beruhĂĄzĂĄs sikeres megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄĂŠrt nem vĂĄllalna.Ugyan jelenleg nincs napirenden a Magyar Villamosenergia-ipari RendszerirĂĄnyĂ­tĂł kiszervezĂŠse az MVM alĂłl, van esĂŠly arra, hogy a vĂĄlsĂĄg lecsengĂŠse utĂĄn ismĂŠt felvetődik ennek lehetősĂŠge. A szakember szerint nagyon Ăłvatosan kellene bĂĄnni ezzel a kĂŠrdĂŠssel. Ha Mavirt Ăşgy szervezik ki, hogy annak ĂŠrtĂŠke is elvĂŠsz az MVM szĂĄmĂĄra, azzal jelentősen csĂśkkenne a vĂĄllalat finanszĂ­rozĂł kĂŠpessĂŠge. Ugyanakkor Gerse KĂĄroly szerint ha pĂŠldĂĄul tőzsdĂŠn ĂŠrtĂŠkesĂ­tenĂŠk a Mavir egy kisebbsĂŠgi rĂŠszvĂŠnyhĂĄnyadĂĄt, az abbĂłl befolyĂł Ăśsszeget az MVM vissza tudnĂĄ forgatni beruhĂĄzĂĄsaiba.