close
Világszerte az emberek kétharmada támogatja az atomenergia alkalmazását
Atom - Blog - Egyéb

Világszerte az emberek kétharmada támogatja az atomenergia alkalmazását

VilĂĄgszerte az emberek tĂśbb mint kĂŠtharmada gondolja Ăşgy, hogy orszĂĄgĂĄnak el kellene kezdenie atomenergiĂĄt hasznĂĄlni, vagy nĂśvelni annak rĂŠszarĂĄnyĂĄt – ĂĄllĂ­tja egy Ăşj globĂĄlis felmĂŠrĂŠs. A kĂśzvĂŠlemĂŠny-kutatĂĄs eredmĂŠnyei szerint – amelyet 2009. mĂĄrcius 19-ĂŠn ismertetett az Accenture vezető tanĂĄcsadĂł, informatikai szolgĂĄltatĂł ĂŠs kiszervezĂŠssel foglalkozĂł vĂĄllalat – a vĂĄlaszadĂłk 29%-a nyilatkozott Ăşgy, hogy most jobban tĂĄmogatja az atomenergia-hasznosĂ­tĂĄs megkezdĂŠsĂŠt vagy nĂśvelĂŠsĂŠt, mint hĂĄrom ĂŠvvel ezelőtt.

A vĂĄlaszadĂłk 19%-a ĂĄllĂ­totta, hogy hĂĄrom ĂŠv elteltĂŠvel most kevĂŠsbĂŠ tĂĄmogatja orszĂĄgĂĄban az atomenergia alkalmazĂĄsĂĄnak megkezdĂŠsĂŠt vagy nĂśvelĂŠsĂŠt.

A sajĂĄt orszĂĄgukban a nukleĂĄris energetikĂĄt ellenzők az alĂĄbbi hĂĄrom fő tĂŠnyezőt soroltĂĄk fel okkĂŠnt: a hulladĂŠkok hatĂŠkony elhelyezĂŠsi mĂłdjai (a vĂĄlaszadĂłk 91%-a emlĂ­tette), az erőmű-ĂźzemeltetĂŠs biztonsĂĄga (90%), ĂŠs az atomerőművek leszerelĂŠse (80%).

Az atomenergiĂĄt ellenzők csaknem fele (45%) azonban Ăşgy vĂŠli: e hĂĄrom tĂŠnyezővel kapcsolatban rĂŠszben vagy teljesen megvĂĄltozhat vĂŠlemĂŠnyĂźk, ha tĂśbb informĂĄciĂłt kapnĂĄnak a tĂŠmĂĄrĂłl. Daniel Krueger, az Accenture nukleĂĄris energetikĂĄval foglalkozĂł rĂŠszlegĂŠnek vezetője azt mondta: “a fogyasztĂłk tĂĄmogatĂĄsĂĄnak legjelentősebb motorja az ĂŠrthető informĂĄciĂł, ĂŠs kutatĂĄsunk szerint ezzel alapvetően meg lehet vĂĄltoztatni a kĂśzvĂŠlemĂŠnyt”.

“A kormĂĄnyzatoknak vilĂĄgosan meg kell fogalmazniuk indokaikat a nukleĂĄris energetikai stratĂŠgiĂĄjukhoz annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a lakossĂĄg tĂĄmogassa az atomenergia-hasznĂĄlat nĂśvelĂŠsĂŠt, csĂśkkentĂŠsĂŠt vagy fenntartĂĄsĂĄt.”