close
GDF-Suez és Total részesedés a Penlyt építő cégben
Atom - Blog - Egyéb

GDF-Suez és Total részesedés a Penlyt építő cégben

A GDF-Suez ĂŠs a Total energiaszolgĂĄltatĂłk egyharmados rĂŠszesedĂŠshez jutottak az ĂŠszak-francia Penlyben Ăşj EurĂłpai Nyomottvizes Reaktort (European Pressurised Water Reactor – EPR) ĂŠpĂ­tő cĂŠgben.

Az Ăźgyletet a francia miniszterelnĂśk, Francois Fillon is jĂłvĂĄhagyta. Ennek ĂŠrtelmĂŠben a GDF-Suez 33,3%-nyi rĂŠszvĂŠnyt kap a projektcĂŠgben, amely az 1650 megawattos Areva EPR blokkot ĂŠpĂ­ti. A főrĂŠszvĂŠnyes az ElectricitĂŠ de France (EDF) marad. A GDF-Suez ĂŠs a Total kĂśzĂśs bejelentĂŠse szerint a kĂŠt cĂŠg egyĂźtt csatlakozik a projekthez, amely sorĂĄn a Total első alkalommal kĂłstol bele a nukleĂĄris energia szektorba. A GDF-Suez elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja, GĂŠrard Mestrallet szerint a dĂśntĂŠs jelentős lĂŠpĂŠs a GDF-Suez nukleĂĄris stratĂŠgiĂĄjĂĄnak megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄban.

A GDF-Suez 2007-ben jĂśtt lĂŠtre a Gaz de France ĂŠs a belga Suez gĂĄzszolgĂĄltatĂłk egyesĂźlĂŠsĂŠvel, a cĂŠgnek 35%-os tulajdonosa a francia ĂĄllam. A Suez egyik ĂŠrdekeltsĂŠge, az Electrabel Ăźzemelteti a kĂŠt belga atomerőművet, a nĂŠgyblokkos Doel-t ĂŠs a hĂĄromblokkos Tihange-t. A cĂŠg FranciaorszĂĄgban a Chooz ĂŠs a Tricastin erőművekben rendelkezik nukleĂĄris ĂŠrdekeltsĂŠggel. Az egyesĂźlt cĂŠg kb. 90 milliĂĄrd eurĂł tőkĂŠvel ĂŠs 72 milliĂĄrd eurĂł eredmĂŠnnyel rendelkezik. A Penly EPR ĂŠpĂ­tĂŠse 2012-ben kezdődik, mĂ­g az első francia EPR, a Flamanville-3 blokk NormandiĂĄban mĂĄr ĂŠpĂźl. A GDF-Suez ĂŠs a Total mĂĄr tĂśbb energetikai projektben egyĂźttműkĂśdik, pl. a szĂŠnhidrogĂŠn kiaknĂĄzĂĄs ĂŠs termelĂŠs, villamosenergia-termelĂŠs ĂŠs napenergia-felhasznĂĄlĂĄs terĂźletĂŠn.