close
Csehországban tavaly tovább emelkedett az áramfogyasztás
Áram - Egyéb

Csehországban tavaly tovább emelkedett az áramfogyasztás

CsehorszĂĄgban tavaly ĂŠves szinten 1,2 szĂĄzalĂŠkkal 60,48 terawattĂłrĂĄra emelkedett az ĂĄramfogyasztĂĄs – kĂśzĂślte a cseh energetikai szabĂĄlyozĂł hivatal (ERU). Ez Ăşj ĂĄramfogyasztĂĄsi rekordot jelent. Az ĂĄltalĂĄnos ĂĄramfogyasztĂĄs nĂśvekedĂŠse 2002-ben indult meg CsehorszĂĄgban; a nĂśvekedĂŠs a tavalyi ĂŠvben volt a legalacsonyabb.

Ugyanakkor a kĂśzĂślt statisztikai adat azt bizonyĂ­tja, hogy az utĂłbbi ĂŠvek ĂĄramfogyasztĂĄsĂĄnak a nĂśvekedĂŠsĂŠt tavaly a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg első szakasza mĂŠg nem befolyĂĄsolta tĂşlsĂĄgosan kedvezőtlenĂźl. SzakĂŠrtői elemzĂŠsek szerint a vĂĄlsĂĄg jelei szeptemberben-oktĂłberben mutatkoztak meg első Ă­zben a cseh gazdasĂĄgban. Az ĂŠv utolsĂł hĂĄrom-nĂŠgy hĂłnapjĂĄban – az előző ĂŠv megfelelő hĂłnapjĂĄhoz viszonyĂ­tva – mĂĄr csĂśkkent az ĂĄramfogyasztĂĄs. A legnagyobb mĂŠrtĂŠkű visszaesĂŠst novemberben mutattĂĄk ki. A tavaly novemberi ĂĄramfogyasztĂĄs 5,2 szĂĄzalĂŠkkal volt alacsonyabb, mint 2007-ben.

Az ĂśsszesĂ­tett hivatalos kimutatĂĄs szerint tavaly Ăśsszesen 83,52 terrawattĂłrĂĄnyi ĂĄramot ĂĄllĂ­tottak elő a csehorszĂĄgi erőművekben. Ez azonban 5,3 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabb szĂĄm, mint a 2007-es ĂĄramtermelĂŠs.

Az ĂĄramtermelĂŠs csĂśkkenĂŠsĂŠt a piaci elemzők a folyamatosan csĂśkkenő cseh ĂĄramkivitellel magyarĂĄzzĂĄk. MĂ­g 2007-ben CsehorszĂĄg 16 153 gigawattĂłrĂĄval tĂśbb ĂĄramot exportĂĄlt, mint amennyit importĂĄlt, addig tavaly ez a mutatĂł mĂĄr alacsonyabb volt: 11 468 gigawattĂłra. “A kivitel csĂśkkenĂŠse mĂśgĂśtt az emissziĂłs kvĂłtĂĄkkal valĂł ĂźzletelĂŠst kell keresni. A szĂŠnalapĂş erőművekben van egy bizonyos hatĂĄr, amelynek ĂĄthĂĄgĂĄsa utĂĄn a termelĂŠs a drĂĄga emissziĂłs kvĂłtĂĄk miatt mĂĄr nem kifizetődő” – magyarĂĄzta a helyzetet Ladislav KrĂ­z, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szĂłvivője.