close
Gázár: fel, áramár: fel is, le is
Áram - Egyéb

Gázár: fel, áramár: fel is, le is

A lakossági gázár januártól néhány százalékkal emelkedhet, az áramár viszont várhatóan csak az Elmű-Émász területén nő – írja a Népszabadság.A Népszabadság információi szerint ma olyan gázárrendeletek jelennek meg, melyek nyomán januártól emelkedhet a lakossági tarifa. E szerint a szolgáltatók akkortól csak drágábban vásárolhatnak a nagykereskedőtől. Ezt pedig várhatóan áthárítanák a lakosságra, amely igényüket a Magyar Energia Hivatal (MEH) elsejéig elismerheti. Szakértők ugyanakkor úgy tartják, a januári lakossági gázáremelkedés nem lehet nagyobb néhány százaléknál.

A nagykereskedelmi árak emelkedését azzal indokolják, hogy az ezt végző német hátterű E.ON kénytelen drágábban importálni. Az E.ON beszerzési árát egy az orosz Gazprommal életben lévő árformula szabályozza, amely automatikusan érvényesíti a nemzetközi olajármozgások hatását. Ugyanakkor emlékezetes: nálunk a nemzetközi olajárak negyedére zuhanása, illetve a Gazprom-tarifa megfeleződése ellenére is csupán egyszer, októberben csökkent a lakossági gázár, mintegy 10 százalékkal. Most a tavalyi árcsúcs felénél beállni látszó olaj és a 270 forintnál stabilizálódó euró kedvező hatása sem lá4.energiainfo.hu/admin/js/tiny_mce/themes/advanced/langs/hu.js”>tszik érvényesülni. Az áremelés elkerülésére úgy látszik nem elég az a köbméterenként négy forint sem, amit júliusban szintén beépítettek a tarifába a januártól úgymond várható nagy áremelés hatásának ellensúlyozására.

Áramárügyben éppúgy várható néhány százalékos áremelkedés, mint csökkenés. Az év közepétől minden szolgáltató más-más tarifát vezetett be a maga területén. Januártól az E.ON és – valószínűleg – a Démász területén árcsökkenés lesz, míg az RWE-EnBW-s tulajdonú Elmű-Émásznál néhány százalékkal emelkedik a tarifa. Állítólag azért, mert az ez évi áremelési kérvényeikben a cégek különböző pénzügyi stratégiája tükröződött: mivel ugyanakkor a haszonkulcsuk kilowattóránként fix – most 1 forint 90 fillér, januártól 1 forint 98 fillér -, így amely szolgáltató év közben kicsit megnyomta a ceruzáját, most nyugodtan szerénykedhet, mert az előírt nyereségszint feletti bevételeket úgyis vissza kellene fizetnie. Az Elmű-Émász a jelek szerint jól becsülte bevételeit, míg a többiek novemberben kissé többet kértek a kelleténél, amit most korrigálnak.

A kormány mindmáig nem állt elő a szociális gázár-kompenzáció januártól esedékes rendszerével, és az esetleges gázkrízis során alkalmazandó korlátozási szabályokról sem tudni. Azok alapján januárig az összes érintett fogyasztónak új szerződést kellene kötnie: a szociális gáz- vagy távhőtámogatást igénybe vevőknek a Magyar Államkincstárral, a korlátozási sorrendben érintettek – főleg cégek – pedig egy bonyolult eljárás útján nyernek besorolást valamely korlátozási körbe.