close
Fizetett a Naftogaz, lendületben a Déli Áramlat
Egyéb - Gáz

Fizetett a Naftogaz, lendületben a Déli Áramlat

Csökken Oroszország gázexportja és abból származó bevétele a válság
miatt a legújabb statisztikák szerint is, a fő vevő Ukrajna azonban
időre kifizette a novemberben átvett gáz árát is. A Gazprom azonban a
gázkereslet erősödésére készül, s olasz partnerével, az ENI-vel is
aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint befogadják maguk
mellé a francia EDF-et is a South Stream AG vállalatba, amely a Déli
Áramlat gáázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszát fogja lefektetni.

Az év első tíz hónapjában Oroszországnak 1,86 milliárd dollárral kisebb bevétele volt a gázexportból, mint 2008 azonos időszakában. A 29,575 milliárd dolláros bevétel mögött 112,1 milliárd köbméteres eladás állt, ami 24 százalékkal kisebb az előző év januártól októberig eltelt időszakában, derül ki az orosz központi vámhivatal adataiból. A tavalyi, teljes export 112,1 milliárd köbméter volt és ebből 66,399 milliárd dollárja származott a gázóriásnak. A Gazprom legnagyobb vevője, az ukrán állami Naftogaz társaság szóvivője közölte, hogy cége kifizette a novemberben átvett gáz árát is. Valentyin Zemljanszkij hangsúlyozta, hogy az átutalásra a határidő lejárta előtt került sor. A hírt a Gazprom megerősítette. Saját adatai szerint a Naftogaz mintegy 3,7 milliárd köbméter gázt vett át novemberben, decemberben viszont négymilliárddal többet vásárolna.

A Naftogaz átutalása azért van folyamatosan a figyelme középpontjában, mert az év elején született orosz-ukrán gázmegállapodás szerint, ha bármely hónapban is késne a fizetéssel, a következő havi gáz árát már előre kellene kifizetnie. Különben nem kapna gázt. A szigorú megállapodás az európai gázellátási zavarhoz vezetett gázválság lezárásaként született. Azóta azonban Oroszország már engedményt is tett Ukrajnának. Eltekint annak az összegnek a kifizetésétől, ami az úgynevezett take or pay szerződés alapján járna a Gazpromnak amiatt, hogy a Naftogaz nem veszi át a megrendelt gázmennyiségnek még a 85 százalékát sem. Ukrajnát ugyanis, mint a világ egészét pénzügyi és gazdasági válság sújta. Sorra leálló, vagy termelését csökkentő iparvállalatai miatt sokkal kisebb a gázigénye, mint amekkorát az az év elején feltételeztek. A Naftogaz jövőre is kevesebb orosz gázra tartana igényt, ahogyan a Gazpromnak szinte az összes európai vevője is.

Hosszabb távon persze, a válság elmúltával az európai gázigény élénkülése várható. Az itteni vevők kiszolgálása érdekében a Gazprom két olyan vezetékberuházást is elindított – az Északi és a Déli Áramlat projekteket -, amelyek kikerülik a mostani tranizországokat. Ismert, hogy a Déli Áramlat Magyarországot is átszelné. A Déli Áramlat beruházásról pénteken szándéknyilatkozatot írt alá Olaszországban a Gazprom és olasz partnere, az ENI, Dmitrij Megyvegyev orosz elnök legutóbbi, olaszországi látogatása során. Medvegyev Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel tárgyalt.

A szándéknyilatkozatot a Gazprom igazgatósági elnöke, Alekszej Miller és az ENI vezérigazgatója, Paolo Scaroni írta alá. A dokumentum szerint a két cég segíti új partnerük, a francia Electricité de France (EDF) belépését a projektbe. Meghatározták a EDF részvényessé válásának a feltételeit. Arról azonban nem érkezett hír, hogy az EDF hány százalékhoz jut a projektben, de feltételezhető, hogy az ENI rovására száll be, mert a Gazprom megtartja a projekt irányításának a jogát. A nagy átmérőjű cső fekete-tengeri szakaszának lefektetésére létrejött South Stream AG vállalkozásban az orosz és az olasz fél eddig 50-50 százalékkal vett részt.

A mostani aláírásnak az az előzménye, hogy a Gazprom a múlt héten megállapodott az EDF-fel arról, hogy az utóbbi betársul a vezetékprojektbe. Miller szerint az a tény, hogy újabb európai társaság csatlakozott a Déli Áramlathoz, azt mutatja, hogy Európa felismerte az Oroszországból érkező, újabb gázszállítási útvonal létrehozásának fontosságát, s hogy belátja: Oroszország a legmegbízhatóbb gázszállítója.