close
Jövőre olcsóbb lesz a lakossági áram Csehországban
Áram - Egyéb

Jövőre olcsóbb lesz a lakossági áram Csehországban

Átlagban 3,6 szĂĄzalĂŠkkal lesz olcsĂłbb januĂĄrtĂłl a lakossĂĄgi villanyĂĄram CsehorszĂĄgban – kĂśzĂślte a hĂŠt vĂŠgĂŠn PrĂĄgĂĄban a cseh ĂĄllami Energetikai SzabĂĄlyozĂł Hivatal (ERU). A Cseh Energetikai Művek (CEZ) lakossĂĄgi Ăźgyfelei 3,55 szĂĄzalĂŠkkal, az E.On Ăźgyfele 3,97 szĂĄzalĂŠkkal, mĂ­g a PRE kliensei pedig 3,21 szĂĄzalĂŠkkal fognak kevesebbet fizetni, mint eddig. A kisvĂĄllalkozĂłk szĂĄmĂĄra egysĂŠgesen mindhĂĄrom tĂĄrsasĂĄgnĂĄl 4,21 szĂĄzalĂŠkkal olcsĂłbbodik majd az ĂĄram. Az ĂĄrak azonban rĂŠgiĂłnkĂŠnt vĂĄltoznak.

A vilĂĄgpiacon olcsĂłbb volt a kőolaj, s ez befolyĂĄsolta a villanyĂĄram termelőket, ĂŠs az ĂĄrakat is” – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak Josef Firt, az ERU elnĂśke. Az ĂĄrcsĂśkkentĂŠs mĂĄsik oka szerinte az, hogy CsehorszĂĄgban ĂĄram tĂşltermelĂŠs van. “TĂśbb ĂĄram van a piacon, mint amennyire a hĂĄztartĂĄsoknak szĂźksĂŠgĂźk van. TermĂŠszetesen ez is hatĂĄssal van az ĂĄrakra” – hĂşzta alĂĄ Firt. CsehorszĂĄgban a CEZ az első szĂĄmĂş ĂĄramszolgĂĄltatĂł, amely a piac mintegy 65-70 szĂĄzalĂŠkĂĄt tartja ellenőrzĂŠse alatt. A PRE a tĂśbb mint egymilliĂł lakosĂş cseh fővĂĄrost ĂŠs kĂśrnyĂŠkĂŠt lĂĄtja el ĂĄrammal. Az E.On-nak majdnem egymilliĂł hĂĄztartĂĄsi Ăźgyfele van, s alapvetően DĂŠl-CsehorszĂĄgi ĂŠs DĂŠl-MorvaorszĂĄgot tartja kezĂŠben.

A lakossĂĄgi ĂĄram vĂŠgső ĂĄrĂĄt mĂŠg a jĂśvő ĂŠvi adĂłteher mĂłdosĂ­thatja, amelyről mĂŠg nem hozott dĂśntĂŠst a cseh parlament. A nagykereskedelmi, tehĂĄt a nagy cĂŠgeknek szolgĂĄltatott ĂĄram terĂŠn egyelőre nincs dĂśntĂŠs a jĂśvő ĂŠvi ĂĄrakrĂłl. A sajtĂłban megjelent ĂŠrtesĂźlĂŠsek szerint nagy valĂłszĂ­nűsĂŠggel marad az eddigi ĂĄrszint.

Â