close
Fókuszban a bioenergetika – lezárult az NCST társadalmi vitája
Blog - Egyéb - Megújuló

Fókuszban a bioenergetika – lezárult az NCST társadalmi vitája

Az orszĂĄg legnagyobb tartalĂŠkai a bioenergetika terĂźletĂŠn vannak ĂŠs itt a legnagyobb a beruhĂĄzĂĄsokra jutĂł fajlagos nyeresĂŠg is – mondta Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium klĂ­ma- ĂŠs energiapolitikĂĄĂŠrt felelős ĂĄllamtitkĂĄra, a nemzeti megĂşjulĂł cselekvĂŠsi tervről tartott pĂŠnteki, utolsĂł szakmai konzultĂĄciĂłn. A dokumentumrĂłl tĂśbb kĂśrben egyeztetett szakmai ĂŠs civil szervezetekkel a kormĂĄny.  Bencsik JĂĄnos hangsĂşlyozta, a tĂ­zĂŠves program ĂśnmagĂĄban nem oldhatja meg az orszĂĄg biztonsĂĄgos energiaellĂĄtĂĄsĂĄt ĂŠs nem szĂĄmolhatja fel a kĂźlső energiafĂźggősĂŠget, ezeken a kockĂĄzatokon azonban egy ĂĄtgondolt rendszerrel jelentős mĂŠrtĂŠkben lehet csĂśkkenteni. A kormĂĄny a zĂśldgazdasĂĄg fejlődĂŠsĂŠtől jelentős mennyisĂŠgĹą Ăşj munkahelyre szĂĄmĂ­t, elemzők azonban szkeptikusak e vĂĄrakozĂĄsokat illetően.

Az államtitkár elmondta, a 2020-ig megvalósuló, megújuló energiaforrásokhoz köthető fejlesztéseknek köszönhetően több tízezer munkahely jöhet létre. A dokumentumról a konzultációt hét nagyobb, egyenként 30-40 szakmai szervezet részvételével lezajlott fórum végén tartotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Bencsik JĂĄnos hangsĂşlyozta, a tĂ­zĂŠves program ĂśnmagĂĄban nem oldhatja meg az orszĂĄg biztonsĂĄgos energiaellĂĄtĂĄsĂĄt ĂŠs nem szĂĄmolhatja fel a kĂźlső energiafĂźggősĂŠget, ezeken a kockĂĄzatokon azonban egy ĂĄtgondolt rendszerrel jelentős mĂŠrtĂŠkben lehet csĂśkkenteni. A vĂĄltozĂĄsok ĂŠrinthetik MagyarorszĂĄg energiaellĂĄtĂĄsi szerkezetĂŠt azonban radikĂĄlis ĂĄttĂśrĂŠs a hőellĂĄtĂĄsban tĂśrtĂŠnhet.
 Az ĂĄllamtitkĂĄr elmondta: a magyarorszĂĄgi megĂşjulĂł energiaellĂĄtĂĄsban a legfontosabb szerepet azĂŠrt jĂĄtszhatja a bioenergetika, mivel a legnagyobb tartalĂŠkaink ezen a terĂźleten vannak, ĂŠs a legkisebb befektetĂŠssel itt tudunk energiĂĄt felszabadĂ­tani. “Ez az a terĂźlet, ahol a leginkĂĄbb Ăśssze lehet kapcsolni az energiapolitikai, agrĂĄrgazdasĂĄgi ĂŠs vidĂŠkfejlesztĂŠsi szempontokat. Itt lehet a leginkĂĄbb csĂśkkenteni a gĂĄzfĂźggősĂŠgĂźnket” – tette hozzĂĄ.

Bencsik János a legfontosabb feladatok között a szabályozási környezet átalakítását és a kutatási, fejlesztési, illetve innovációs támogatások rendszerének kialakítását említette. Célként fogalmazta meg, hogy a szükséges engedélyek száma 40 alá, nagyobb beruházások esetében 20 alá csökkenjen, és ezeknek legalább fele legyen beszerezhető egyablakos ügyintézéssel.

Olajos Péter zöldgazdaság fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár ismertette, a Magyarország által 2020-ra vállalt, megújuló energiaforrások részarányára vonatkozó 14,65 százalékos cél elérésében a legfontosabb szerepet a jelenleg a zöldenergia-termelés 80 százalékát adó biomassza erőművek játszhatják. Az időszak végére a rendszer arányosabbá és kiegyensúlyozottabbá válhat, azáltal, hogy a kisebb biomassza erőművekben való termelés felé mozdul el.
 A helyettes államtitkár elmondta, 2015-ig 1000 Megawatt, jórészt szenes erőművi kapacitás, 2020-ig további 2300 megawatt szénhidrogén erőművi kapacitás esik ki a magyar energiaellátási rendszerből. A tervezet primer céljaiként a munkahelyteremtést, a külső energiafüggőség csökkentését, a versenyképesség fokozását, a vidékfejlesztést, valamint az életkörülménye javítását nevezte meg Olajos.

A terv összesen 29, 2020-ig megvalósuló intézkedést jelöl meg. Ezek között vannak beruházás támogatási programok, integrált zöldgazdasági fejlesztések, a zöldhő átvételének 2012-ben bevezetendő támogatása, a villamos energia kötelező átvételének rendszere, egy új, fenntartható energiagazdálkodásról szóló törtvény megalkotása, mintaprojektek elindítása, illetve az oktatás-képzés fejlesztése.

Fidrich RĂłbert, a Magyar TermĂŠszetvĂŠdők SzĂśvetsĂŠgĂŠnek kĂŠpviselője  azt kifogĂĄsolta, hogy nem kĂŠszĂźlt stratĂŠgiai kĂśrnyezetvĂŠdelmi hatĂĄsvizsgĂĄlat. Elmondta tovĂĄbbĂĄ, hogy a terv tĂŠvesen, a vĂĄrhatĂł GDP-nĂśvekedĂŠs alapjĂĄn mĂŠri a jĂśvőbeli energiafelhasznĂĄlĂĄs mĂŠrtĂŠkĂŠt. Az elmĂşlt ĂŠvekben, a GDP 40 szĂĄzalĂŠkos emelkedĂŠse mellett stagnĂĄlt az energiafogyasztĂĄs MagyarorszĂĄgon, Ă­gy “elfogadhatatlan ilyen bizonytalan tĂŠnyezőre alapozni a cselekvĂŠsi tervet.

Varga PĂĄl, a Magyar ÉpĂźletgĂŠpĂŠszek SzĂśvetsĂŠgĂŠnek alelnĂśke a napenergia-iparral kapcsolatos terveket alaposnak ĂŠs, ĂĄtgondoltnak minősĂ­tette. AmbiciĂłzus, ĂĄm minimĂĄlisan betarthatĂł cĂŠlkĂŠnt nevezte meg a napkollektor-felĂźlet jelenlegi 150-160 ezer nĂŠgyzetmĂŠterről 2 milliĂł nĂŠgyzetmĂŠterre nĂśvelĂŠsĂŠt. A kedvezőtlenebb adottsĂĄgokkal rendelkező AusztriĂĄban jelenleg 3,8 milliĂł nĂŠgyzetmĂŠter az ilyen felĂźletek ĂśsszterĂźlete – tette hozzĂĄ.

A Magyar Geotermális Egyesület képviselője, Szita Gábor azt jegyezte meg, hogy a tervezetben szereplő célszámok a következő 10 évben összesen 700 termálkút fúrását teszik szükségessé. Ennek költsége elérheti a 160 milliárd forintot, amelyet állami támogatás nélkül a szektor nem lesz képes kitermelni. Elmondta ugyanakkor, hogy a kedvező megtérülési mutatóknak köszönhetően ennek fajlagos értéke 125 milliárd forintra csökkenhet.

Kaszab IstvĂĄn, a Magyar Bioetanol SzĂśvetsĂŠgĂŠnek alelnĂśke kifogĂĄsolta, hogy a tervezetben a bioetanol kĂĄrĂĄra eltolĂłdĂĄs tapasztalhatĂł a biodĂ­zel irĂĄnyĂĄba.  A 27 uniĂłs tagĂĄllambĂłl 20 szorulhat bioetanol-behozatalra, s MagyarorszĂĄgnak minden adottsĂĄga megvan, hogy ezt az igĂŠnyt kielĂŠgĂ­tse – tette hozzĂĄ.

A MOL kĂŠpviselője arra hĂ­vta fel a figyelmet, hogy a dĂśntĂŠsnĂŠl figyelembe kell venni a keresletet is.  A dĂ­zel-benzin fogyasztĂĄs jelenlegi arĂĄnya kettő az egyhez, ĂŠs a GDP-nĂśvekedĂŠs beindulĂĄsĂĄval vĂĄrhatĂłan bővĂźlő szĂĄllĂ­tmĂĄnyozĂĄsi tevĂŠkenysĂŠg mĂŠg nĂśvelheti a dĂ­zelfelhasznĂĄlĂĄs arĂĄnyĂĄt. “Nem dőlt mĂŠg el, hogy mi az a vezető technolĂłgia, ami a fosszilis Ăźzemanyagok helyĂŠbe lĂŠphet”, ezĂŠrt nem jĂł irĂĄny, ha a kormĂĄny valamennyi terĂźleten kĂ­vĂĄn eredmĂŠnyeket elĂŠrni. KoncentrĂĄltan, a lehetsĂŠges forgatĂłkĂśnyvekről tanulmĂĄnyokat kĂŠszĂ­tve, azokat mĂŠrlegelve kell dĂśnteni arrĂłl, hogy milyen irĂĄnyba kell tovĂĄbblĂŠpni – tette hozzĂĄ.

Fidrich RĂłbert Ăşgy reagĂĄlt: nem nĂśvelni, hanem csĂśkkenteni kellene a bioetanolos, bioĂźzemanyagos rĂŠszarĂĄnyt. A jĂłtĂŠkonynak vĂŠlt hatĂĄsok nem jelentkeztek, a tĂĄrsadalmi hatĂĄsok ezzel szemben jelentősek. El kellene tĂśrĂślni a bioetanol-gyĂĄrtĂĄsra vonatkozĂł cĂŠlkitĹązĂŠseket ĂŠs a kapacitĂĄsokat ĂĄtcsoportosĂ­tani nap- ĂŠs szĂŠlenergetikai beruhĂĄzĂĄsokra. A kĂśzlekedĂŠsi igĂŠny csĂśkkentĂŠsĂŠre kellene elsősorban tĂśrekedni – tette hozzĂĄ.