close
Milliárdokkal csökkenti a CEZ nyereségét az új különadó
Áram - Egyéb - Megújuló

Milliárdokkal csökkenti a CEZ nyereségét az új különadó

Mintegy 4,6 milliĂĄrd koronĂĄval csĂśkkenti 2011-ben a Cseh Energetikai
MĹąvek (CEZ) nyeresĂŠgĂŠt az az Ăşj tĂśrvĂŠny, amely
megadĂłztatja a napenergiĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł ĂĄramot ĂŠs az Ă­gy megtakarĂ­tott emissziĂłs kvĂłtĂĄkat –
kĂśzĂślte a hĂŠt vĂŠgĂŠn az iHned gazdasĂĄgi hĂ­rportĂĄl Daniel Benesre, a CEZ
ügyvezető igazgatójára hivatkozva. A CEZ igazgató-tanácsa egyébként a múlt héten jóváhagyta a
Temelíni Atomerőmű két új blokkjának megépítésére kiírt pályázat
elhalasztását. A tenderen a korábban tervezett 2012 helyett, csak 2013-ban hirdetnek győztest.

A hĂ­rportĂĄl emlĂŠkeztet: 2009-ben a CEZ nyeresĂŠge megkĂśzelĂ­tette az 52 milliĂĄrd koronĂĄt, amiből az ĂĄllam, amely a rĂŠszvĂŠnyek kĂŠtharmadĂĄt tartja kezĂŠben, 19,8 milliĂĄrd koronĂĄt kapott. Az idĂŠn az alacsonyabb ĂĄramĂĄrak kĂśvetkeztĂŠben a CEZ nyeresĂŠge 47,5 milliĂĄrd koronĂĄra csĂśkkent, mĂ­g a jĂśvő ĂŠvben az Ăşj tĂśrvĂŠny hatĂĄsĂĄt is beszĂĄmĂ­tva vĂĄrhatĂłan 42 milliĂĄrd koronĂĄra esik vissza. Nagy a valĂłszĂ­nĹąsĂŠge annak, hogy a rĂŠszvĂŠnyek utĂĄn jĂĄrĂł nyeresĂŠg is kisebb lesz a jĂśvőben – ĂĄllĂ­tja a hĂ­rportĂĄl.

El tudom kĂŠpzelni, hogy az ĂĄllam nyeresĂŠge is egy-kĂŠt milliĂĄrd koronĂĄval alacsonyabb lesz – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Miroslav Kalousek, cseh pĂŠnzĂźgyminiszter. Ugyanakkor megerősĂ­tette: a cseh kormĂĄny a CEZ jĂśvő ĂŠvi nyeresĂŠgĂŠből neki jutĂł pĂŠnzt a nyugdĂ­jreform megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄra kĂ­vĂĄnja fordĂ­tani.

A cseh parlament a közelmúltban hagyta jóvá a kormány előterjesztését, hogy 26 százalékkal megadóztatja naperőművekben termelt áramot és 32 százalékos ajándékozási adót vet ki az emissziós kvótákra. Az legfőbb intézkedés célja, hogy kordában tartsa a lakossági áram árának jövő évi emelkedését.