close
Többsége kerülhettek az INA horvát tulajdonosai
Egyéb - Olaj

Többsége kerülhettek az INA horvát tulajdonosai

Az elmĂşlt napok felvĂĄsĂĄrlĂĄsai nyomĂĄn a horvĂĄt kormĂĄny ĂŠs a horvĂĄt nyugdĂ­jalapok rĂŠszesedĂŠse valĂłszĂ­nĹąleg mĂĄr meghaladta a Mol eddigi rĂŠszvĂŠnyhĂĄnyadĂĄt – kĂśzĂślte a SEEbiz.eu horvĂĄt Ăźzleti portĂĄl pĂŠnteken.

A lap elemzĂŠse szerint az elmĂşlt hĂĄrom napban a horvĂĄt nyugdĂ­jalapok megmutattĂĄk hogy komolyan kell venni a kisebbsĂŠgi tulajdonosokat. MindenfĂŠle ĂśsszeeskĂźvĂŠs-elmĂŠletet fĂŠlretĂŠve ezt az bizonyĂ­tja, hogy minden bizonnyal sikerĂźlt “megdĂśnteni” a Mol eddigi tĂśbbsĂŠgi tulajdonrĂŠszĂŠt.

Kedd Ăłta – amiĂłta ismĂŠt folyik kereskedĂŠs az INA rĂŠszvĂŠnyeivel a zĂĄgrĂĄbi tőzsdĂŠn – 527 milliĂł kuna (1 kuna 37,25 forint) ĂŠrtĂŠkben 186.347 rĂŠszvĂŠny cserĂŠlt gazdĂĄt. Ezzel a horvĂĄt kormĂĄny ĂŠs a nyugdĂ­jalapok – feltĂŠtelezve, hogy minden Ăşjonnan elkelt ĂŠrtĂŠkpapĂ­r az ő birtokukba kerĂźlt – 47,198 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠst birtokolnak, szemben a Mol 47,155 szĂĄzalĂŠkĂĄval.

A Mol kedden tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2.800 kunát, december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínál. A kedden újraindult és minden korábbi forgalmi rekordot megdöntő kereskedés során csütörtök estig 2.830 kunás árfolyamra ugrott fel és  stabilizálódott az INA-papírok ára.

A horvĂĄt nyugdĂ­jalapok egyesĂźlete csĂźtĂśrtĂśkĂśn elismerte a piaci pletykĂĄkat, miszerint valĂłban tagjaik vĂĄsĂĄroljĂĄk az ĂŠrtĂŠkpapĂ­rokat, mert azt jĂł befektetĂŠsnek tartjĂĄk.