close
A Gazprom veszi meg Firtas gázát
Egyéb - Gáz

A Gazprom veszi meg Firtas gázát

A svĂĄjci RosUkrEnergo (RUE) a Gazpromnak adja el az ukrajnai tĂĄrolĂłkban lĂŠvő 12,1 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzĂĄt ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 340-350 dollĂĄros, de kĂŠplet alapjĂĄn kiszĂĄmolt, s ezĂŠrt esetleg mĂŠg vĂĄltozĂł ĂĄron – kĂśzĂślte maga Dmitrij Firtas, a RUE 45 szĂĄzalĂŠkos tulajdonosa. Tavaly januĂĄrban az ukrajnai belpolitikai harcok kĂśzepette Julija
Timosenko akkori kormányfő néhány hetes háborúság után új hosszú távú
szerződést írt alá a gázszállításokról, s egyik fő követelése a
közvetítők kiiktatása volt, s az orosz fél ezért kiiktatta az új
szerződésből az addig közvetítőként szereplő RUE-t.

Az eredetileg 11 milliárd köbméter gázt 2009 elején, az Európába irányuló orosz gázszállítások elakadásához vezető orosz-ukrán gázháborút követően adta át a a RUE-ban 50 százalékos résztulajdonos Gazprom az ukrán Naftogaz állami konszernnek, a RUE Naftogazzal szembeni 1,7 milliárd dolláros adóssága fejében. Az ukrán konszern igen kedvezményes, ezer köbméterenként 230 dolláros áron jutott a tárolóiban lévő 11 milliárd köbméterhez.

Az illetékes stockholmi választott bíróság 10 százalékos bírsággal tetézve, természetben a RUE-nak ítélte a tételt. 
A stockholmi döntés júniusban született meg, ezt követően fordult a RUE ukrajnai bírósághoz, amely november végén megerősítette a döntést.

Az utóbbi azóta kifizette az 1,7 milliárdos adósságát és további 450 millió dollárt a RUE gázának tárolásáért és tranzitjáért, és további 810 millió dollárt fizetett a Gazpromnak. A Naftogaznak viszont korábbi vitákból eredő 197 millió dollárt kellett kifizetnie a RUE-nak.

A RUE-t 2004 nyarán hozta létre a Gazprom és a Centragas Holding AG paritásos alapon. A Gazpromé a cégből 50 százalék, 45 százalék Firtasé, és 5 százalék Ivan Fursziné, a Centragas kisebbségi részvényeséé. A cég létrehozásának fő célja az volt, hogy közvetítő legyen az Ukrajnába irányuló orosz gázszállításokban, amelyekről 2004-ben kötötték az előző hosszú távú szerződést. Firtas állítólag Viktor Juscsenko akkori ukrán államfő javaslatára került a sémába.

A Gazpromtól átvett, Ukrajna ellátása után megmaradt gázt a RUE főként Magyarországon és Lengyelországban értékesítette. Firtas érdekeltségébe tartozott Magyarországon az Emfesz, amely a piac közel negyedét látja el gázzal, de a közvetítői szerepe megszűntét követően a magyar céget annak vezetője eladta egy vélhetően szintén orosz érdekcsoportnak.

Â