close
Az ENI-től vesz gázt az INA
Egyéb - Gáz

Az ENI-től vesz gázt az INA

Tegnap az INA horvåt gåzvållalat bejelentette gåzpartner-tenderÊnek gyþztesÊt. Az új beszållító az olasz ENI lesz. A szållítås 2011. januår elsejÊn indul, mivel ez Êv vÊgÊn jår le az orosz Gazprommal kÜtÜtt importszerzþdÊs. Az ENI Êvi 750 millió kÜbmÊter gåzt fog kßldeni Horvåtorszågnak, de a megållapodås rugalmas, vagyis lehet, hogy e mennyisÊg nþni fog.

A szerzĂľdĂŠst az INA-csoport egyik tagja, a Prirodni plin kĂśtĂśtte az olasz vĂĄllalattal. A pĂĄlyĂĄzat nyertese azon felĂźl, hogy magasan megbĂ­zhatĂł, a legjobb ĂĄrat, ĂŠs rugalmas feltĂŠteleket ajĂĄnlott – ĂĄll a hivatalos kĂśzlemĂŠnyben. A hĂĄrom ĂŠves szerzĂľdĂŠs januĂĄr elsejĂŠn lĂŠp ĂŠletbe. Évente 750 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzt szĂĄllĂ­t majd az ENI a megrendelĂľnek, de az INA hangsĂşlyozza, Ăşj partnerĂŠnek rugalmassĂĄga nagyon fontos volt a dĂśntĂŠs meghozatalĂĄban, tehĂĄt vĂĄrhatĂłan ez a mennyisĂŠg nĂśvekedhet az ĂŠvek sorĂĄn.

Horvåtorszåg Êves gåzigÊnye majdnem 3 milliård kÜbmÊter, melynek 60 szåzalÊkåt sajåt forråsaiból fedezi. Importja egy SzlovÊnia felþl Êrkezþ vezetÊken biztosított, eddig nagyrÊszt orosz gåzból ållt. A kÜzeljÜvþben åtadandó horvåt-magyar Slobodnica-VårosfÜld kÊtirånyú vezetÊk is szolgålni fogja ezt a cÊlt. Az INA kÜzel 60 Êves múltra visszatekintþ energiavållalat, mely Êvek sorån Üsszesen 20 orszågban vett rÊszt kßlÜnbÜzþ ßzleti tevÊkenysÊgekben. Jelenleg Egyiptomban, Angolåban, Szíriåban, Namíbiåban Ês Irånban vannak ÊrdekeltsÊgei. Horvåtorszågban nagy erþkkel dolgozik gåzkutatåson Ês -kitermelÊsen, ennek biztonyítÊka, hogy a horvåtorszågi gåzigÊnyÊnek tÜbb, mint felÊt sajåt erþbþl låtja el.

Áldott Zoltån, az INA vezetþsÊgi elnÜke a kÜzlemÊnyben elmondta, a gåzpiac jÜvþjÊvel kapcsolatos bizonytalansågok ellenÊre az INA folyamatosan mÊrte a horvåtorszågi igÊnyeket, hogy a tÊli fÝtÊsi szezonban az ellåtås zÜkkenþmentessÊgÊt biztosíthassa. TÜbbek kÜzt ezen mÊrÊsek fÊnyÊben vålasztotta ki az ENI-t a pålyåzók kÜzßl. Az ENI egyÊbkÊnt mår Êvek óta partnere az INA-nak kutatåsi Ês gyårtåsi projektekben, pÊldåul az Êszak-adriai gåzmezþkÜn. Az olasz vållalat nagy múlttal rendelkezik, egyßttmÝkÜdik mås nagy vållalatokkal a nemzetkÜzi energiaiparban.

A magyar MOL 47,15 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠssel bĂ­r a horvĂĄt energiavĂĄllalatban. A kĂśzelmĂşltban ajĂĄnlatott tett a magĂĄnkezekben lĂŠvĂľ rĂŠszvĂŠnyek megvĂŠtelĂŠre. Ezzel mĂŠg 8 szĂĄzalĂŠkot szerezhetne, ami ellen a jelenleg 44,84 szĂĄzalĂŠkot birtoklĂł horvĂĄt ĂĄllam minden erejĂŠvel kĂźzd, stratĂŠgiai partnerek segĂ­tsĂŠgĂŠre is szĂĄmĂ­tva. A MOL mostani helyzetbe segĂ­tĂŠsĂŠt a kĂŠt vĂĄlallat egy korĂĄbbi megegyezĂŠse teszi lehetĂľvĂŠ. MĂ­g most a horvĂĄt ĂĄllam a nemzeti ĂŠrdekekre hivatkozva prĂłbĂĄlja megakadĂĄlyozni a MOL nagyobb befolyĂĄsĂĄt, addig a magyar vĂĄllalat szĂłvivĂľje pĂĄr napja Ă­gy fogalmazott: “Ha cinikus akarnĂŠk lenni, azt is mondhatnĂĄm, hogy sikeres vĂĄllalattĂĄ tesszĂźk az INA-t, akĂĄr tetszik, akĂĄr nem”.