close
Finnország: üzemidő-hosszabbítás Loviisában
Atom - Egyéb

Finnország: üzemidő-hosszabbítás Loviisában

A loviisai atomerőmű tulajdonosa, a Fortum bejelentette, beadták a kérelmet az atomerőmű üzemidejének húszéves meghosszabbítására. A hosszabbítással az atomerőmű 2030-ig üzemelhetne, a 2. blokk ugyanis akkor érné el az 50 éves üzemidőt. A jelenlegi üzemelési engedély a két, 488 MW teljesítményű VVER blokkra 2007-ig érvényes. A Fortum már beadta a kérelmet az újabb üzemelési engedélyért a Kereskedelmi és Ipari Minisztériumhoz.

Tapio Kuula, a Fortum alelnöke elmondta, a loviisai atomerőmű a finn villamosenergia-fogyasztás közel 10%-át tudja ellátni, így rendkívül fontos, hogy továbbra is biztonságosan termelhessen villamos energiát. Hozzátette, az elmúlt években nagyszabású fejlesztéseket hajtottak végre az erőműben, mintegy 100 millió euró értékben, ami biztosítja az erőmű további megfelelő üzemelését.

Az engedélykérelem bemutatja azt is, hogy az erőmű nukleáris biztonsága és jelenlegi állapota megfelelő ahhoz, hogy még hosszabb ideig üzemelhessen; a radioaktív hulladék elhelyezése biztosítva van és a személyzet megfelelően képzett az erőmű üzemeltetéséhez.

Az időszakos engedélyeket mindig meg kell újítani, a legutóbbit 1998-ban adták ki Loviisa számára.

Loviisa egyes blokkja 1977-ben, a kettes blokk 1980-ban kezdte meg a termelést. Mindkét blokkon széleskörű fejlesztéseket végeztek az elmúlt években, illetve jelenleg is folynak ilyenek.
A Fortum résztulajdonos a Teollisuuden Voima Oy nevű cégben, mely éppen az ország ötödik blokkját, az Olkiluoto-3-at építi, illetve a svéd Oskarshamn és Forsmark atomerőműben is.
1998-ban az Olkiluoto atomerőmű 20 éves üzemelési engedélyt kapott két blokkjára, így azok 2018-ig érvényesek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.