close
Problémák vannak a fűtőelemekkel Temelínben
Atom - Egyéb

Problémák vannak a fűtőelemekkel Temelínben

Váratlan problémák merültek fel a fűtőelemrudakkal a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű második blokkjában, aminek következtében a szeptember közepe óta tartó felújítás legalább két héttel, de nem kizárt hogy akár egy hónappal is hosszabb lesz a tervezettnél – közölte a prágai közszolgálati rádióban Dana Drábová, az Állami Energiabiztonsági Hivatal (SÚJB) elnöke. A Lidové Noviny című lap szerint az utóbbi évek legsúlyosabb üzemeltetési problémájáról van szó, amely mindkét blokkot érinti.Az első energiablokkban, amely normálisan működik és áramot termel, ugyanis a fűtőrudak túlságosan deformálódnak, míg a második blokknál pedig a fűtőrudak tömítésével van baj. Miután a második blokk jelenleg áll, a szakértők próbálják kivizsgálni a gondok eredetét, s megtalálni a megfelelő megoldást. A fűtőrudak rossz tömítésénél ugyanis fennáll az a probléma, hogy a hűtővízbe több radioaktív anyag kerülhet a megengedettnél.

Drábová kijelentette, hogy környezetszennyezésre ebben az esetben sem kerülhet sor, mert mindez zárt láncban történik, s nem kerül ki onnan. Ugyanakkor a tőmítési problémák esetén az erőmű biztonsági berendezése leállíthatja az energiablokkot is.

A Temelíni Atomerőmű vezetése jelezte, hogy tekintettel a problémákra azzal számol, hogy a jövő évben többször is le fog kelleni állítani az energiablokkokat és ki fog kelleni cserélni a fűtőelemeket. “A következő időszakban már új paraméterű fűtőrudakat fogunk használni, ami számításaink szerint orvosolhatná a jelenlegi problémákat” – jelentette ki Milan Nebesár, az atomerőmű szóvivője.

Jelenleg a fűtőelemeket egészen 2010-ig az amerikai Westinghouse cég szállítja Temelínbe, ezt követően pedig orosz TVEL cég fűtőrudaival fog működni az atomerőmű. A prágai média úgy tudja: a Temelíni Atomerőmű vezetése azt szeretné, ha az oroszok a tervezettnél már egy évvel korábban tudnák szállítani a fűtőelemeket.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.