close
Franciaország: több blokk is engedélyt kapott a harmincéves üzemelésre
Atom - Egyéb

Franciaország: több blokk is engedélyt kapott a harmincéves üzemelésre

A francia nukleáris hatóság (Autorite de Surete Nucleaire – ASN) megadta a feltételes engedélyt az Electricite de France (EDF) 1300 MW-os nyomottvizes reaktorai számára a harminc éves üzemelésre. A döntés annak az eredménye, hogy lezárult az 1997-ben indított biztonsági felülvizsgálat az érintett blokkoknál. A döntés összesen húsz, úgynevezett standardizált Framatome (ma már Areva NP) 1300 MW-os blokkot érint (az érintett telephelyek: Cattenom, Flamanville, Golfech, Nogent, Paluel, Penly és Saint Alban). A döntés feltételes, életbe lépéséhez az szükséges, hogy a blokkoknál bevezessenek egy sor biztonsági fejlesztést. Ezeket a fejlesztéseket a huszadik üzemelési évben tartott nagykarbantartási leállás során kell végrehajtani. Az első ilyen leállás 2005-ben volt a Paluel-2 blokknál, a többire 2014-ig folyamatosan kerül sor.

A módosítások arra irányulnak, hogy a berendezések ellenállóbbak legyenek a szeizmikus hatásoknak, és szélsőséges esetekben – például erősen párás környezetben, vagy magas hőmérséklet mellett – is megfelelően tudjanak működni.
Eközben az EDF bejelentette, hogy két ipari partnerségi szerződést is kötött Kínában.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.