close
Felvásárlásra készül a Rosznyefty és a Gazprom
Egyéb - Gáz - Olaj

Felvásárlásra készül a Rosznyefty és a Gazprom

A Rosznyefty orosz állami olajvállalat teljesen felvásárolja az Iterát, míg a Gazprom gázipari társaság egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megszerezze az ukrán gázhálózatot. A Rosznyefty 3 milliárd dollárt költ az üzletére, a Gazprom ennek akár a kilencszeresét is, a sajátjára.

Az orosz Rosznyefty olajvállalat arra készül, hogy megvásárolja az Itera gázcég fennmaradó részét is 3 milliárd dollárért. Így az állami olajcég 100 százalékban tulajdonosa lesz a magánvállalatként indult Iterának.

A Rosznyefty eddig 51 százalékát vásárolta fel az Iterának, amely az egyik legnagyobb független, magánkézben lévő gázvállalat Oroszországban és a szovjet utódállamokban, írja az RT hírügynökség a Kommerszantra hivatkozva. A felvásárlás nagyjából két hónap alatt lebonyolódhat. Egy Rosznyefty-közeli, meg nem nevezett forrás szerint az alapító Igor Makarovnak, akinél a fennmaradó 49 százalék van jelenleg, nincsen tőkéje fejlesztésre, ezért van szükség az eladásra. A Rosznyefty megtartja az Itera brandet, de Makarov távozik az igazgatósági tanácsból.

Az orosz állami gázvállalat, a Gazprom pedig az ukrán gáztovábbító rendszert szeretné megvásárolni, ami a legutóbbi számítások szerint 26-29 milliárd dollárt ér. Mint arról korábban beszámoltunk, a két fél a lehetséges felvásárlásról tárgyal, mivel a gázhálózat elavult és nincs pénz a fejlesztésére. Azzal, hogy a Gazprom tulajdonába kerül, Ukrajna, reményei szerint olcsóbb földgázhoz is juthat Oroszországtól.

Már több becslés is született a gázrendszer értékére 9,9 és 24,8 milliárd dollár között, bár előbbi nem számolt a föld alatti gáztárolókkal. A legutóbbi számítást az energiaminisztérium végezte el, de hivatalosan még nem közölte. Időközben úgy tűnik, hogy Ukrajna valóban hajlandó átadni a gázhálózatát a Gazpromnak, és megtartaná a Vetek energiavállalatot, amelyen keresztül a keleti, lokális elosztást irányíthatja.

A jelenlegi ukrajnai törvények nem engedik gázvezetékrendszer eladását vagy lízingelését, ezért még dolgozni kell a kormánynak azon, hogy eladhatóvá váljon a 37600 kilométer hosszú hálózatot.