close
NAÜ: Fukusima most stabil
Atom - Egyéb

NAÜ: Fukusima most stabil

A Fukushima-Daiichi atomerőműben az üzemanyag és az üzemanyag törmelék hűtése viszonylagosan stabil, de a fenntartható állapot kialakításához még mindig számos kihívással kell megbirkózni, állapította meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ).

A NAÜ friss jelentése szerint a telephelyen gyűjtött szennyezett víz akadályozza a helyzet stabilizálását, ezért az egyik legfontosabb sürgősen megoldandó kérdés, mielőtt a helyreállítás és a leszerelés további lépései elvégezhetők. Ezen túl számos olyan bizonytalanságra is felhívta a NAÜ a figyelmet, amelyek hátráltathatják a munkát. Ezek közül a legfontosabb a bizonytalan sugárzási helyzet és fizikai folyamatok a reaktortartályokon és a konténment épületeken belül. Az üzemanyag törmelék állapota és helye, a szerkezeti károk mértéke, a szerkezetek integritás-veszítésének mértéke és a szennyeződés kiterjedése nem megfelelően ismert. Az üzemanyag törmelék állapotát és helyét mindenképpen meg kell határozni a megfelelő eltávolítási technológia kidolgozásához. A törmelék eltávolítása pedig a leszerelés előfeltétele – írta a NucNet.hu

Ezen túl az üzemanyag és a törmelék hűtési stabilitásának hosszú távú biztosítása érdekében az alapvető rendszerek megbízhatóságát is javítani kell, értékelni kell a telephelyi létesítmények szerkezeti integritását és azok védelmét a külső veszélyekkel szemben. A Fukushima-Daiichi végállapotának elérése több évtizedes kihívást jelent.

A NAÜ jelentése szerint a hulladék-kezelés szempontjából kritikus kérdés, hogy minden szennyezett anyagot eltávolítanak-e az erőműből, egyes hulladék-tároló létesítmények ott maradnak-e a telephelyen, illetőleg a telephelyet kívánják-e még energiatermelésre alkalmazni?

A leszerelés hatalmas emberi és pénzügyi erőforrást igényel és nagyon sok hulladék keletkezésével jár, emellett kezelni kell a már , ideiglenesen a telephelyen tárolt hulladékot is. Ehhez megfelelő, hosszú távon alkalmas tároló telepeket kell létesíteni a megfelelő kapacitással. A jelentés nagyra értékeli a japán törekvéseket, és javaslatokat tesz a problémák megoldására is, beleértve a stratégiát és a tervezést, az érintettek bevonását és a reaktorüzemanyag-kezelését.

A jelentést a NAÜ japán kérésre készítette el a sérül erőmű 1-4 blokkjainak leszerelési tervekeit értékelő független felülvizsgálata alapján. A felülvizsgálat első lépéseként Japánban, a helyszínen vizsgálódott a NAÜ április 15-22. között. Ennek alapja a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari minisztérium (Ministry of Economy, Trade and Industry – METI) által készített leszerelési útiterv volt. A terv szerint három fázisban zajlik majd a leszerelés, az utolsóra mintegy 40 éves véghatáridővel. De ez a végső fázis csak 10 év múlva kezdődhet, amikor már sikerül az üzemanyagot teljesen eltávolítani.

Az első fázis két évig tart, és ennek során kezdik meg az üzemanyag eltávolítását a kiégett üzemanyagot pihentető medencékből. A 2011 márciusi baleset során az 1., 2. és a 3. blokk üzemelt, mindháromban megsérült a reaktorzóna és az üzemanyag. A 4. blokk karbantartáson volt, teljesen kiürített zónával, de a hidrogénrobbanás súlyosan károsította az épületet.