close
A GDF Suez is beszáll a Nabuccóba
Blog - Egyéb - Gáz

A GDF Suez is beszáll a Nabuccóba

Az OMV eladja a Nabucco West földgázvezeték építésére létrehozott konzorciumban való részesedésének kilenc százalékát a GDF Suez francia energiatársaságnak – jelentette be az osztrák társaság kedden.

A tranzakció röviddel azután jön létre, hogy az OMV átvette a Nabucco Westből kiszálló RWE német energiatársaság részvényeit. Az adásvétel véglegesítését 2013 második félévére tervezik, és még függ bizonyos feltételektől – fogalmaztak a bejelentésben. A felek megállapodtak egymással, hogy nem közölnek információkat a vételárról.

Az OMV április közepén vásárolta meg az RWE-től 17 százalékos részesedését. Az új partner belépése az OMV értékelése szerint “egyértelmű jele a Nabucco széles európai támogatottságának”. A Shah Deniz II azeri gázmező konzorciuma – amelyben jelen van a brit BP, az azeri Socar, a francia TOTAL, valamint a norvég Statoil energetikai nagyvállalat – várhatóan június végén dönt arról, hogy a Nabuccónak vagy a szintén tervezési fázisban levő TAP (Trans-Adriatic Pipeline) gázvezetéknek szállítja-e az első körben rendelkezésre álló, évi 10 milliárd köbméter azerbajdzsáni földgázt – közölte a Magyar Távirati Iroda.

A Nabucco jelenlegi résztvevői az osztrák OMV, a bolgár BEH, a magyar Mol, a török Botas és a román Transgaz. A gázvezeték 1300 kilométer hosszú lenne, az Anatólián áthaladó török földgázvezetékhez csatlakozva a török-bolgár határtól indulva szállítana gázt Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgartenben található gázelosztó központba. A vállalkozás célja az európai földgázellátás függőségének csökkentése az orosz gázforrásoktól.

A Nabucco januárban ötven százalékos részvényopciós megállapodást kötött a Shah Deniz II. konzorciummal. Amennyiben a kitermelők a Nabucco West-nek adnak elsőbbséget, akkor a gázmező tulajdonosai ötven százalék erejéig részvényvásárlási jogot kapnak a Nabucco West-ben.