close
Értékelik Finnország ambiciózus nukleáris programját
Atom - Egyéb

Értékelik Finnország ambiciózus nukleáris programját

A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency – IEA) jelentése szerint Finnország ambiciózus nukleáris programja 2025-re megduplázhatja az atomenergiával termel villamosság részarányát az országban, amely segít diverzifikálni az energiaellátást és az alacsony széndioxid kibocsátás elérését.

Az „Energiapolitika az IEA országokban – Finnország” című jelentés szerint Finnország egyike azon kevés országoknak, amelyek atomprogramjuk bővítését tervezik és a parlamentjük legalább két nukleáris blokk létesítését is jóváhagyta.

Amennyiben minden tervezett nukleáris projekt megvalósul, akkor 7 üzemelő blokk lesz az országban, ezzel a 2010-es 28%-ról 2020-ra előbb 30%-ra, majd 2025-re 60%-ra emelkedhet a nukleáris energiával termelt áram aránya – írta a NucNet.

A jelentés felszólítja Finnországot, hogy továbbra is figyeljen az ellátásbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre, amellett, hogy továbbra is figyel a szektor pillérjeire, a bioenergiára és az atomenergiára. A kormánynak a későbbi építésekhez le kell vonnia a tapasztalatokat az Olkiluoto-3 Európai Nyomottvizes Reaktor (EPR) létesítésének késéséből, amelyet várhatóan 2016 előtt nem vehetnek üzembe. Szintén fontos, hogy megfelelő kapacitás álljon rendelkezésre a kiterjesztett program figyelembevételével is a radioaktív hulladékok számára.

Emellett a kormánynak hangsúlyt kell fektetnie a képzés előmozdítására, hogy biztosítsák a növekvő atomenergia szektorhoz szükséges készségeket. Szintén fontosnak tartja a jelentés, hogy gyorsan meghatározzák, hogy az esetlegesen bevezetendő profitokra kivetett adókat az atomenergia termelésre, azon belül az új reaktorokra is alkalmaznák-e, figyelembe véve a potenciálisan káros hatásokat a klímavédelmi célok teljesítésére.

Az atomenergia fontos szerepet játszik Finnország energiatermelésében, mivel ez a legnagyobb részarányú forrás, egyben a legjelentősebb alacsony széndioxid kibocsátású technológia, és elsődleges az ellátás biztonság megvalósításában is.

Finnországban két atomerőmű üzemel a Loviisa és az Olkiluoto telephelyeken. Mindkettő két egységgel rendelkezik. Loviisa-ban két módosított orosz VVER-440-es típus a Fortum üzemeltetésében, míg Olkiluotoban két svéd forralóvizes típust üzemeltet a TVO cég.