close
Erősödött az olaj
Egyéb - Olaj

Erősödött az olaj

Drágult pénteken az olaj arra a hírre, hogy az iraki olajlétesítmények sérülései miatt a tervezettnél később juthat vissza az arab állam olaja a világpiacra – jelenti a Bloomberg.New York után Tókióban is nőttek az olajjegyzések a pénteken támadt aggodalmak kapcsán. Híre ment, hogy olyan mértékben sérültek meg az iraki olajipari létesítmények, ami az eddig feltételezettnél későbbre tolhatja az ország háború előtti olajkivitelének visszaállítását.

A New York-i árak ebben a hónapban 13 százalékkal erősödtek, részben szintén annak kapcsán, hogy a piac túl derűlátónak ítéli az iraki olajlétesítmények helyreállítását jósló híreket. Az arab állam olajminisztere korábban közölte: az ország szeptemberben már napi 2,5 millió hordó olajat fog termelni, vagyis a világ kínálatának mintegy 1 százalékát.

Az októberi szállítású nyersolaj ára a Tokyo Commodity Exchange-en 130 jennel, azaz 0,8 százalékkal 17 510 jenre nőtt ezer literenként. Helyi idő szerint péntek délelőtt 11-kor 17 490 jenen kereskedtek az olajjal.

A júliusi könnyűolaj 31 centtel, azaz 1,1 százalékkal 29,16 dollárra drágult barrelenként a New York Mercantile Exchange-en. A júliusi jegyzés a múlt héten 1,4 százalékkal nőtt. (A tőzsde ma üzzep miatt zárva van.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.