close
Majdnem kész az orosz energiastratégia
Egyéb - Olaj

Majdnem kész az orosz energiastratégia

Az orosz kormány elvben jóváhagyta az ország energiastratégiáját – jelenti az RBC.Az orosz kormány elvben jóváhagyta a 2020-ig szóló energiastratégiát – jelentette be Viktor Hrisztyenko miniszterelnök-helyettes. A végleges dokumentum a következő hónapban készül el, s az kapja majd meg a kormány végleges jóváhagyását.

Hangsúlyozta, hogy a stratégia elsődleges fontosságú dokumentum a belgazdaság és a külgazdaság szempontjából is. Rögzíti a kívánatos orosz energiamérleget, a tervezett fejlesztéseket az ország előrejelzett gazdasági és szociális tendenciái függvényében.

A stratégia két változatban készült, az egyik mérsékelt, a másik látványosabb GDP-növekedést feltételez. Többfajta forgatókönyvet valószínűsít az üzemanyag- és az energiaszektor fejlődése kapcsán, ahogyan az ország gazdaság egésze kapcsán is. A visszafogott előrejelzés szerint 2000 és 2020 között az ország GDP-je 2,2 szeresére nő, az optimista szerint 3,3-szorosára.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.