close
Új biztonsági és műszaki igazgatók a paksi atomerőműben
Áram - Egyéb

Új biztonsági és műszaki igazgatók a paksi atomerőműben

Az Energia Klub a független NAÜ-vizsgálatot szorgalmaz – jelenti az MTI.

Radnóti István atomenergetikus, a Paksi Atomerőmű Rt. lemondott biztonsági igazgatójának helyettese az új biztonsági igazgató; az új műszaki igazgató pedig Túri Tamás villamosmérnök, a reaktorvédelmi rekonstrukció irányítója – jelentette be Kocsis István vezérigazgató csütörtökön sajtótájékoztatón Pakson.

Az áprilisban történt üzemzavar belső kivizsgálását követő felelősségre vonás többi érintettjének feladatát megbízott vezetők végzik – ismertette Kocsis István.

Kováts Balázs, a PA Rt. Tájékoztató és Látogató Központjának vezetője csütörtök délután közleményben arról tájékoztatta az MTI-t: a műszaki főosztály vezetőjének Pekárik Gézát, vezérigazgatói tanácsadónak Vámos Gábort nevezték ki.

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón közölte: benyújtották az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági igazgatóságához engedélyezésre a megrongálódott fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály belsejének kamerás vizsgálatára irányuló programot.

Kocsis István beszámolt arról: a karbantartás alatt lévő 4-es blokkban befejeződött a reaktor szétszerelése; az 1-es blokkban kímélő üzemmódot vezettek be az éves karbantartás megkezdéséig.

Az újságírók kérdéseire válaszolva, valamint az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Rónaky József nyilatkozatára utalva Kocsis István ismételten megerősítette, hogy nem érez személyes felelősséget az üzemzavar bekövetkezéséért.

– Az igazgatóság által jóváhagyott szervezeti és működési szabályzat egyértelműen rendelkezik a hatáskörök szétosztásáról – jelentette ki. Hangsúlyozta: 2002. szeptember 6-án az atomerőművel átvett egy jó és három “mérgezett blokkot”. (Ismeretes, az atomerőmű négy blokkja közül háromban a sugármentesítés következtében magnetit lerakódások történtek.)

– Ezt a három blokkot 2001-ben sikerült “megmérgezni”, 460 millió forint kiadással, máig 8 milliárd forintos árbevétel-kiesést okozva az erőműnek – fogalmazott Kocsis István. Hozzáfűzte: a tisztítást végző céget 1999-ben választották ki, tehát nem ő, hanem elődei döntöttek erről.

Az orosz szakemberekkel folytatott tárgyalások tartalmára vonatkozó kérdésre a vezérigazgató közölte: május végére várható a részletes műszaki tervekkel megerősített dokumentáció elkészülte.

– Az oroszok javaslata ki fog térni a teljes elhárítási folyamatra, álláspontjuk szerint az egész feladatot el tudják vállalni az elejétől a végéig – fűzte hozzá a vezérigazgató. Arra a felvetésre, hogy Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának fideszes alelnöke a legfőbb ügyészhez fordul az erőmű működési engedélyének ügyében, Kocsis István leszögezte: a paksi atomerőmű működése jogszerű és legitim, ellenőrizhető, hogy az 1-es és 2-es blokknak 2008-ig, a 3-as és 4-es blokknak pedig 2010-ig van érvényes engedélye.

Kocsis István cáfolta azt az újságírói értesülést, hogy a termelésből kiesett 2-es blokk leállása miatt tömeges elbocsátásokra készülne az erőmű vezetése.

A sérült üzemanyagok elhelyezkedését, a láncreakció beindulásának veszélyét firtató újságírói kérdésre Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes válaszolt. Rámutatott: már az üzemzavar éjszakáján megtörténtek azok a legfontosabb beavatkozások, amelyek a helyzet stabilizálását, a megfelelő hűtést és a szubkritikusság biztosítását szolgálják, ezt azóta számos ponton továbbfejlesztették.

– Az állapot-felvételezés érdekében elkészült program keretében ténylegesen meg akarjuk tekinteni a tartály középső és alsó részén látható struktúrát, minden további intézkedési sorrend ennek a függvénye – húzta alá a műszaki vezérigazgató-helyettes. Hangsúlyozta: a kritikussági elemzések figyelembe veszik a sérült kazetták kiégetettségi szintjét is, az urán mellett az egyéb összetevőket, így a plutónium tartalmat. Az elemzéseket a feltételezhető legrosszabb állapotra végezték el.

AZ ENERGIA KLUB FÜGGETLEN NAÜ-VIZSGÁLATOT SZORGALMAZ

Az Energia Klub álláspontja szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) önállóan kellene elemeznie a paksi atomerőműben történteket. Az Energia Klub erről közleményt juttatott el csütörtökön az MTI-nek, amelyben leszögezik: a felelősök által befolyásolt vizsgálatoktól független, új elemzést kell végeznie a nemzetközi ügynökségnek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.