close
Épülhet az új nukleáris blokk Bulgáriában
Atom - Egyéb

Épülhet az új nukleáris blokk Bulgáriában

Bulgária jóváhagyta az energiaügyi miniszter jelentését az új atomerőművi kapacitás szükségességéről, és bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a Westinghouse vállalattal egy AP1000 típusú III+ generációs reaktor építéséről a Kozolduj telephelyen.

Dragomir Sztojnev a kormány hivatalos sajtószolgálata szerint közölte: a jóváhagyás alapján felhatalmazhatja a BEH (Bulgarian Energy Holding) nemzeti energiaszolgáltatót, hogy megkezdhesse a tárgyalásokat a Toshibával és annak leányvállalatával, a Westinghouse Electric-kel egy új kozloduji blokk felépítéséről – írta a NucNet.

A tárgyalások célja egy stratégiai befektető bevonása, a Toshiba is akár 30%-os részesedést szerezhet a projektben. A közlemény nem részletezi a maradék 70%-nyi részesedés sorsát, de kérik a Toshiba és a Westinghouse közbenjárását a külső finanszírozás biztosítására az amerikai Export-Import Banktól és a japán Nemzetközi Együttműködési Banktól. Sztojnev szerint a kormány nem ad anyagi támogatást a projekthez.

A miniszter közölte: nem lesz tendereztetési folyamat a reaktortípus kiválasztására. „Ha tendert írunk ki a típusra, ez azt jelentené, hogy a kormánynak meg kell vásárolnia a megtermelt villamos energiát. Ez az új blokk azonban piaci alapokon épül.”

A Westinghouse közben saját közleményében erősítette meg, hogy tárgyalásokat kezd a BEH vállalattal egy AP1000 atomerőművi blokk fejlesztésére és felépítésére a Kozloduj atomerőmű 7. blokkjaként. A kormány 2014. szeptember 30-at adta meg határidőnek a tárgyalások lezárására.

Sztojnev november végén közölte, hogy tárgyalások folynak a Westinghouse-zal egy AP1000 építéséről, és hogy a tárgyalások sikere esetén 2016-ban megkezdődhet a blokk építése is.

Sztojnev szerint a tárgyalások meghiúsulása esetén Bulgáriának más módot kellene keresnie az országban működő két atomerőművi blokk (a Kozloduj 5. és 6. blokkja) kiváltására. Az 5. blokk tervezett üzemideje 2017-ben, a 6. blokké 2019-ben jár le. Az új blokk megépítéséről még az előző bolgár kormány döntött 2012 áprilisában.

Jelenleg nyolc AP1000 típusú blokk épül világszerte, négy Kínában, négy pedig az Egyesült Államokban. A Westinghouse a cseh Temelin atomerőmű bővítési tenderén is részt vesz.