close
Nálunk tárolhat gázt Törökország
Egyéb - Gáz

Nálunk tárolhat gázt Törökország

A magyar és a török miniszterelnök isztambuli találkozóján rendezett bilaterális üzleti fórumon az MVM Csoport stratégiai leányvállalata, a Magyar Földgáztároló Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá a törökországi földgázpiac meghatározó szereplőjével arról, hogy a török földgázkereskedelmi piac a Magyar Földgáztároló Zrt. infrastruktúráján keresztül tárolói kapacitáshoz juthat.

A magyar cég hangsúlyozza: a jelentős piaci részesedéssel rendelkező török gázkereskedelmi társasággal sikeresek voltak az előzetes tárgyalások, amelynek eredményeképpen egyedülálló, országokon átívelő koncepció született meg. Az MVM közlemény idézi Fritsch Lászlót, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: az iparági innovációnak számító, a távolság miatt példátlan koncepció infrastrukturális beruházást nem igényel, ugyanis Magyarország és Törökország földgázvezeték-összeköttetése biztosított, így akár rövid időn belül megvalósulhat, hogy a török partner magyarországi tárolókapacitást vásárol.

Hozzátette: a rendelkezésükre álló gáztároló létesítmények minél szélesebb körű kihasználása eddig is kiemelt céljuk volt, a magyar vállalatok mellett külföldi, többek között török vállalatok bértárolási igényeit is ki tudják elégíteni.

A földgáztárolók kapacitásainak nemzetközi értékesítése hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célnak megfelelően gázelosztói központ szerephez jusson a közép-európai régióban – olvasható a közleményben.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti gáztárolóval rendelkezik. A zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti tároló együttesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, amelyekből naponta összesen 55 millió köbmétert lehet szükség esetén kivenni. Ezekben a tárolókban a gázkereskedő cégek számára tárolják az általuk beszerzett gázt, szerződés alapján. A földgáztároló céget a közelmúltban az E.ON-tól vásárolta meg az MVM Csoport.