close
Nem emeli az üzemanyagok adóját Bukarest
Egyéb - Olaj

Nem emeli az üzemanyagok adóját Bukarest

A román kormány három hónappal elhalasztja az üzemanyag jövedéki adójának emelését, amely literenként hét eurócentes többletteher lett volna január elsejétől – jelentette be Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök szerdán. Az államfő ezt követően aláírta a költségvetési törvényt.

A kormányfő elmondta: a halasztásról az adónövelést élesen ellenző jobboldali Traian Basescu államfővel állapodott meg, annak fejében, hogy az elnök ne hátráltassa tovább a jövő évi költségvetés kihirdetését. Basescu nem sokkal később bejelentette, hogy valóban aláírta a költségvetési törvényt. Az elnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is sikerül januárban meggyőznie arról, hogy az adóemelésre később sem lesz szükség.

Basescu jelezte, továbbra sem hajlandó jóváhagyni olyan megállapodást az IMF-fel, amelyben Románia az üzemanyag jövedéki adójának emelésére vállal kötelezettséget. Basescu ugyanis nemcsak a büdzsé kihirdetésének elhalasztásával tiltakozott az adóemelés ellen: a román kormány erről szóló kötelezettségvállalását tartalmazó, az IMF-hez intézendő szándéklevél aláírását is megtagadta.

Az elnök rámutatott: a költségvetésben 2,4 milliárd lejes (160 milliárd forint) éves bevétellel számolnak az üzemanyag adójának emeléséből. Szerinte a kiesést az úgynevezett “oszlopadó” (az ipari létesítményekre újonnan kivetett különadó) is fedezi, mert az abból befolyó bevételeket a kormány “mélyen alábecsülte”. Ha az adócsalás mértékét is sikerül közben visszaszorítani, akkor 2014 második félévtől már arra is lesz fedezet, hogy Románia megkezdje a tb-járulékok régóta beígért csökkentését – vélekedett Basescu.

Ponta már december 9-én jelezte kompromisszumkészségét, amikor – az aznap kirobbant kamionos sztrájk közepette – bejelentette, hogy kész elhalasztani a gázolaj jövedéki adójának emelését: az engedmény azonban a benzinre nem vonatkozott volna. A bukaresti kormány az IMF-fel folytatott egyeztetés nyomán – sürgősségi rendeletben döntött novemberben az üzemanyag adójának emeléséről arra hivatkozva, hogy az így befolyt összeget autópálya-építésre fordítja.

Basescu szerint a reálgazdaságot “megnyomorító” rendelkezés nem az autópálya-építési programot szolgálja, hanem ezáltal próbál a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) plusz pénzt biztosítani polgármestereinek a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök-választási kampányra.