close
E.ON erőművek: veszélybe kerülhet az ellátás?
Egyéb - Távhő

E.ON erőművek: veszélybe kerülhet az ellátás?

Ha az E.ON szüneteltetni kívánja távhőtermelő erőműveinek termelését, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megvizsgálja, hogy a fogyasztók biztonságos ellátásához elegendőek-e a Debrecenben és Nyíregyházán jelenleg is működő kazános és gázmotoros egységek. Az E.ON szerint Debrecenben nem lesz gond.

A közlemény szerint a hivatalt az E.ON Energiatermelő Kft. korábban arról tájékoztatta, hogy a DKCE Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű Kft. és az NYKCE Nyíregyházi Kombinált Ciklusú Erőmű Kft. ez év május 31-éig nem kötött le földgázt a következő gázévre, ami július 1-jétől a következő év június 30-áig tart. Az E.ON Energiatermelő Kft.-nek hőtermelési kötelezettsége van, ha ezt nem teljesíti, szerződésszegést követ el – hangsúlyozta a MEKH a Magyar Távirati iroda közlése szerint. Ha a hivatal veszélyeztetve látná a két városban az ellátás biztonságát, úgy a távhőellátás biztosításáért felelős települési önkormányzatokkal együttműködve biztosítja a távhő- és melegvíz-ellátást.

Az E.ON kedden azt közölte, hogy a kombinált ciklusú nyíregyházi és debreceni erőművei üzemeltetésének szüneteltetését kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól.

Az E.ON szerint nem lesz zavar Debrecenben

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szakemberei szerint az E.ON debreceni kombinált ciklusú erőművének leállása csak kis valószínűséggel és akkor is csak korlátozott mértékben befolyásolhatja a helyi fogyasztók ellátását. Közleményükben emlékeztetnek, hogy Debrecenben 31.000 lakás és mintegy 2.000 intézményi fogyasztó távhőellátását a hőszolgáltató biztosítja. A társaság a szolgáltatáshoz szükséges hőenergiát az E.ON Energia Termelő Kft.-től szerzi be, az energiatermelővel kötött hosszú távú, 2018. év végéig változatlanul érvényes szerződése alapján. Ebben a termelő szavatolja a folyamatos hő-ellátást 228 MW csúcs-hőteljesítmény mértékéig. Ez a teljesítmény teljes körű biztonsággal garantálja a hőigények kielégíthetőségét a leghidegebb téli időszakban is – olvashatró az E.ON közleményében.

A közlemény leszögezi: az erőmű területén több hő, valamint hő-és villamos energia-termelő berendezés működik. Ezek közé tartozik az érintett DKCE, amelynek esetleges leállítása, az így csökkenő tartalékkapacitás révén, az egyébként igen ritkán előforduló, több napos üzemzavarok esetén időszakosan befolyást gyakorolhat a folyamatos hő-ellátásra.

A 90 MW hőteljesítményű kombinált ciklusú erőmű nélkül a többi berendezés egyidejű működtetése 277 MW hőteljesítményre képes. Ezen berendezések közül a 2 darab, egyenként 58 MW-os illetve az 1 darab 116 MW-os forró vizes kazán esetleges kiesése jelenthet kockázatot, amennyiben ez a kiesés a leghidegebb téli időszakban következik be, és a meghibásodás elhárítása nem órákban, hanem napokban mérhető.
Egy ilyen kiesés valószínűsége rendkívül kicsi, de elvben előfordulhat, ám az még a leghidegebb időben sem eredményezi a távhőszolgáltatás teljes leállását, csupán a kiesett teljesítménnyel arányos hőfokcsökkenést, amelynek a fogyasztókra, különösen a lakosságra gyakorolt hatása tovább mérsékelhető egyes nagyfogyasztókat érintő ésszerű korlátozásokkal, és egyéb szolgáltatói intézkedésekkel – tájékoztatott a debreceni hőszolgáltató.