close
Az energiahatékonyság nem számít a fogyasztóknak
Áram - Blog - Egyéb - Emisszió - Gáz

Az energiahatékonyság nem számít a fogyasztóknak

Az okos mérőhöz okos fogyasztó kell – hangzott el az energiainfo.hu által szervezett sajtóbeszélgetésen. A szakemberek kiemelték, hogy az alacsony rezsiköltségek éppen az energiahatékonyság kárára megy.

A fogyasztók egyfajta álomvilágban élnek, nem szeretik a szolgáltatókat, de szeretik például a versenyt – mondta az energiainfo.hu korábban közzétett felmérésével kapcsolatban Holoda Attila, volt energiaügyi helyettes államtitkár az energiainfo.hu által rendezett sajtóbeszélgetésen. Az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója szerint azért is szomorú ez a helyzet, mert a jelenlegi helyzet az energiahatékonyság ösztönzésének rovására megy.

„Ugyanakkor hiányzik a gyakorlatias felfogás az energiahatékonyság propagálásából. Vannak például olyan izzók, amelyekkel jobban járnak, ha nem kapcsolják le, hanem égve hagyják, de a fogyasztók ezt nem tudják, mert senki sem mondja el nekik.” – hangsúlyozta a volt államtitkár. A szakember szerint azonban mindaddig nem is lesz változás az energiahatékonyság területén, amíg a rezsiköltségek mesterségesen alacsonyan vannak tartva.

Holoda Attila szerint, amíg a fogyasztók közvetlenül és „húsbavágóan” nem érdekeltek az energiahatékonyságban, addig nem is lesz előrelépés. „Egy lakótelepen sokszor azért nem lehet belevágni egy fejlesztésbe, mert a lakók egy része nem ért egyet vele, vagy a közös képviselő nem is gondol erre. Ezzel szemben a kis közösségek viszont előremutatóak lehetnek” – hangsúlyozta, példaként említve a csongrádi geotermikus kaszkádrendszert.

Holoda Attila szerint le kell számolni a fogyasztók fejében élő sztereotípiákkal. „Ilyen a zöld energia címkéje, amelyet könnyen ráragasztanak olyan technológiákra is, mint a biomassza amelynek a CO2 kibocsátása szintén magas. Pedig az uniós, és az állami megújuló energetikai projektekben ezt szem előtt kellene tartani, inkább a zéró kibocsátású technológiákat kellene támogatni.” – mondta. Ugyanilyen sztereotípiának nevezte az okos mérőkhöz fűződő hiedelmeket is. „Az okos mérőhöz okos fogyasztói is kell. Az energiainfo.hu felméréséből kiderült, hogy a fogyasztók jelentős része azzal sincs tisztában, hogy mennyit fogyaszt. Ha okos mérője lesz, akkor sem lesz ezzel tisztában.” – vélte az exállamtitkár.