close
Szerencsénk volt az árvízzel
Áram - Egyéb

Szerencsénk volt az árvízzel

Miközben az önkéntesek és hivatásos szakemberek ezrei építették-erősítették a gátakat, hogy az évszázad árvize ne okozhasson károkat, rendkívüli feladat hárult az áramszolgáltatók szakembereire is.

Az ELMŰ szakemberei felhívták a figyelmet, hogy a visszakapcsolás előtt a fogyasztóknak ellenőriztetnie kell a villamosenergia-hálózatukat, egy szakemberrel. Amennyiben ezek ismét működőképesek, vagy a vízszint nem érte el az ingatlant, a fogyasztók a 0640-38-39-70-es telefonszámon kérhetik a visszakapcsolást.

Rendkívüli neháézságű feladatot láttak el az ELMŰ-ÉMÁSZ szakembereire az évszázad árvize alatt, hiszen mind a folyó menti településeken, mind az érintett területeken az áramszolgáltatást a lehető legtovább fent kellett tartani, másrészt a lehetséges baleseteket el kellett kerülnünk.„Szerencsénk volt, mert ha városi területre betört volna a víz, akkor sokkal nagyobb veszélyt és sokkal nagyobb károkat kellett volna elhárítanunk” – mondta Hans-Günter Hogg, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági tagja az energiainfo.hu által rendezett sajtóbeszélgetésen.

A társaság a balesetveszély elkerülése érdekében és a védekezés megkönnyítéséért az elengedhetetlen kikapcsolások csak szakaszosan történtek és ott, ahol a biztonságos ellátás már végképp nem volt biztosítható. Ahol erre lehetőség volt, ott agregátorokkal biztosította a társaságcsoport az áramellátást, így Szentendrén 90, míg Budapesten 190 fogyasztónál lehetett elkerülni a teljes kikapcsolást.

Az árvíz ideje alatt összesen 2218 fogyasztónál kellett szüneteltetni a szolgáltatást, ezek közül máig 1558-at kapcsoltak vissza a hálózatba. A lakó és kereskedelmi ingatlanokat ért vízkár miatt több száz mérőberendezést kell a közeljövőben cserélni. Az ELMŰ vezetői kiemelték, hogy az árvíz idején elrendelt veszélyhelyzet alatt végig példaértékű volt a hivatalos szervekkel folytatott együttműködés. „Részben annak következtében, hogy a döntések magas helyen, de a kivitelezés helyben történt, hatékonyan és rugalmasan tudtunk mi is reagálni a helyzetre.

A 2002-es, 2008-as árvíz tapasztalatait is felhasználva sikerült elérni, hogy nagy értékű eszközökben, mint a transzformátorok, vagy alállomások ne keletkezzen kár. Ugyanakkor a szakemberek elmondták, hogy a jelenlegi vízszint – amely minden rekordot megdöntött, – már olyan állomásokat is veszélybe sodort, amelyek árvízbiztosnak számítottak, ezeknek az átköltöztetéséről hamarosan dönt majd a társaság.