close
Európa: rohamléptekkel a diverzifikáció felé
Blog - Egyéb - Gáz

Európa: rohamléptekkel a diverzifikáció felé

Európa ellátásának diverzifikációjában számos új pont fejlődik, ezek mindegyikére régóta készülnek a beruházók. Az azeri döntésig szinte napok vannak hátra, és ha a TAP nyer, a Fluxys is beszáll. Ukrajna tíz év múlva exportra is termelne földgázt, Lengyelország minél hamarabb fogadná a katari LNG-t Swinoujsciében.

A következő öt-tíz évben Ukrajna földgáztermelése olyannyira megugorhat, hogy teljesen önellátóvá válik, jelentette be a napokban Mikola Azarov miniszterelnök. A belföldi igények kiszolgálásán túl az évi 30 milliárd köbméteres termelésből exportra is fog jutni. Ukrajna önellátási törekvéseiről korábban is beszámoltunk, az ország régóta szeretne változtatni kiszolgáltatott helyzetén és függetlenedni az orosz gázimporttól.

Az energiaprogram része az energiamix átsrtuktúrálása, egy cseppfolyósított gázt (LNG-t) előállító állomás építése, az Európával összeköttetést létesítő gázvezetékek kétirányúsítása és általában a belföldi energiafogyasztás mérséklése, írja a Natural Gas Europe online szaklap. Ukrajna jelenleg az észak-amerikai ExxonMobillal dolgozik egy egyezség kialakításán, amely révén a Skifska gázmező fejlesztése válna valóra a Fekete-tengeren. Az ország szerepet játszhat Európa gázellátásában is, saját erőből.

A nyugati országok ellátásának egy kulcsfontosságú része a déli gázfolyosó kiépítése, erre több projekt is létezik, amelyekről az Energiainfón folyamatosan tudósítunk. Az azeri Sah Deniz gázmező második fázisának kiépítését követő gázmennyiség elszállítására kiírt tender hosszú ideje húzódik, a hónap végéig várható az eredményhirdetés. A Nabucco West és a TAP (Transz-Adriai vezeték) is megfelel minden technológiai, jogi és megvalósíthatósági kritériumnak és Azerbajdzsán szempontjából voltaképpen a lényeg az, hogy valahogyan eljusson a Sah Deniz gáza az európai piacra, mondta a napokban Elin Szulejmanov, USA-beli azeri nagykövet egy televíziós műsorban. Mint hozzátette, Azerbajdzsán szándéka nem a piac elvétele más beszállítóktól, pusztán az ellátás sokszínűségének biztosítása. Ehhez évi 10 milliárd köbméter földgázzal fognak hozzájárulni.

Elképzelhető, hogy azon országok nemzeti gázipari vállalatain túl, amelyeken áthalad a TAP, a belga Fluxys infrastruktúra-csoport is csatlakozik, jelentette be a héten Kjetil Tungland, a vezetéket menedzselő konzorcium vezetője. A gázszolgáltató csak akkor fektet be a projektbe, ha az azeri vezetés azt választja nyertesnek, a lépése pedig biztosítaná, hogy az azeri gáz Olaszországból Nyugat-Európába is eljusson.

Egy harmadik irányból, Lengyelországból is hamarosan érkezik földgáz Európa belsejébe, de a swinoujscie-i LNG-fogadó terminál építése kis késésben van. Ezt a lemaradást várhatóan behozzák a kivitelezők 2014-ig, akkorra készülne el az eredeti tervek szerint az állomás. Az ország take-or-pay szerződést kötött Katarral, tehát 2015-től, a szállítás tervezett kezdetétől akkor is kell fizetnie, ha a terminál addigra nem készül el és így nem képes fogadni az LNG-szállítmányokat. A késedelem a lengyel kivitelezők hibájából adódott, az olasz fél nem vonható felelősségre ebben, mondta Rafal Wardinski, a Polskie LNG terminálüzemeltető vállalat vezetője. A Gazoport évi 5 millió tonna LNG fogadására lesz képes.