close
Enni, vagy fűteni? A brit kormány nem rajong a rezsicsökkentésért
Áram - Egyéb - Gáz

Enni, vagy fűteni? A brit kormány nem rajong a rezsicsökkentésért

A brit kormány nem tudja megállítani a lakossági energiaszolgáltatás drágulását, mert annak egyik fő oka a nagybani beszerzési árak emelkedése – mondta a brit energiaügyi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva hétfőn.

Ed Davey – aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban – kijelentette, hogy a nemzetközi piacokon beszerzett földgáz nagykereskedelmi árának emelkedése ellen sem a brit kormány, “sem Ed Miliband” nem tehet semmit. Davey ezzel Ed Miliband munkáspárti vezető nemrégiben ismertetett terveire utalt, amelyek középpontjában a lakossági közműdíjak hatósági befagyasztása áll.
Ed Miliband a Labour szeptember végi éves kongresszusán közölte, hogy ha a Munkáspárt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat.

A következő Labour-kormány az áremelési moratórium időszakában a brit piacon tevékenykedő hat legnagyobb magántulajdonú energiaszolgáltató céget feldarabolná, tevékenységük ellenőrzésére pedig a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.
Ed Miliband szerint az energiacégek “túl hosszú ideje” számláznak az indokoltnál többet, és ezt azért tehetik, mert “a piac nem működik”.
Ed Davey ugyanakkor a BBC televíziónak nyilatkozva megkérdőjelezte Miliband árbefagyasztási ígéretének tarthatóságát, mondván: a lakossági energiaáraknak több mint a felét olyan költségtényezők adják, amelyekre a kormánynak nincs befolyása. Az energiaügyi miniszter a nagybani beszerzési árak mellett e tényezők közé sorolta az energiaipari infrastruktúra korszerűsítésének költségeit, amelyek szavai szerint óhatatlanul szintén megjelennek a lakossági közműszámlákban.

Miliband közműdíj-befagyasztási terveit a Konzervatív Párt vezető politikusai is támadták korábbi nyilatkozataikban. George Osborne pénzügyminiszter a párt néhány hete tartott éves kongresszusán kijelentette, hogy a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltjének politikai filozófiája “Marx Károlyéhoz hasonlítható”.

A lakossági energiaszámlák kérdése ugyanakkor a múlt héten ismét hangsúlyosan előkerült, miután az egyik legnagyobb országos szolgáltató, az SSE az általa felszámolt kiskereskedelmi áramdíjak 8,2 százalékos emelését jelentette be, a nagybani beszerzési árak emelkedésére hivatkozva. A novembertől esedékes – az éves brit infláció jelenlegi ütemét csaknem négyszeresen meghaladó – áremelést hatalmas felháborodás fogadta még a konzervatív irányzatú brit lapokban is, amelyek szerint az alacsony jövedelmű háztartások most már az “enni vagy fűteni” (“eat or heat”) dilemmával kerülnek szembe.