close
A palagáz és a nukleáris energia mellett a V4-ek
Atom - Egyéb - Gáz

A palagáz és a nukleáris energia mellett a V4-ek

A visegrádi országok, azaz a V4-ek – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – támogatják a nukleárisenergia-felhasználást és a palagáz-kitermelést, amelyeket nem tud mellőzni az európai gazdaság

A visegrádi országok miniszterelnökei a nukleárisenergia-felhasználáson túl egységesen kiálltak amellett is, hogy az országok maguk dönthessenek arról, milyen forrásokból biztosítják energiaszükségletüket. Minden országnak joga van ahhoz, hogy az energiaszükségletét a saját maga által összeállított forrásokból nyerhesse – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezért azt várják az Európai Uniótól: ne gátolja, hanem segítse a közép-európai nukleárisenergia-kapacitás növelését. Ez azt jelenti, hogy nem szabad túlszabályozni e területet, és újra kell gondolni az energetikai beruházások állami támogatásának kérdését is, mert “úgy látjuk, hogy itt a nukleáris energiát diszkriminálják” – mondta.

Beszámolt egyúttal, hogy a visegrádi kormányfők szükségesnek tartják a palagáz európai kitermelését, így támogatják azokat az országokat, amelyek felszínre akarják hozni a náluk lévő palagázt. Megállapodtak a V4-ek gázpiaci fórumának létrehozásáról is a regionális gázpiac kialakításáért. A fórum még ebben a hónapban megtartja első ülését Budapesten.

Robert Fico szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy egyre pragmatikusabbá, racionálisabbá válik a V4-es együttműködés, az országok mérvadó és fontos döntéseket hoznak. Felidézte: 2006-ban, amikor először járt V4-es csúcstalálkozón, az még “formális találkozó volt kellő tartalom nélkül”. Kiemelte: a térség energiabiztonságához hozzájárul, hogy 2015 januárjától összekapcsolják a magyar és szlovák gázvezetékeket, ami ötmilliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé. Hasonló projekt megvalósítására készülnek a szlovák és a lengyel gázvezetékek összekapcsolásával, az is nagyobb energiaellátási biztonságot jelent majd – közölte.

Robert Fico is hangsúlyozta, hogy minden országnak joga van úgy megoldani az energiaellátását, ahogyan az megfelel neki, így a palagáz kitermelésének fokozását is támogatni kell. Szlovákia nem ért egyet azzal, hogy az EU fokozottabban bele akar szólni az atomenergia felhasználásába, mert tiszteletben kell tartani, hogy egyes országok igénybe akarják venni a nukleáris energiát – magyarázta. Úgy vélte, ezt korlátozni a szuverenitásba való beavatkozás lenne.

Donald Tusk lengyel kormányfő a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a szolidaritás fontos tényezője a V4-es együttműködésnek, és ez az Európai Unió döntéshozatalában is jól látszik. Emlékeztetett: kollégáival megegyeztek abban, hogy a visegrádi országok közötti szolidaritás a továbbiakban is meghatározó lesz az energiabiztonság megteremtésében és az uniós kérdésekben. Ezért a négy ország közösen lép fel az atomenergiai érdekek védelmében az unióban, és támogatják a palagáz kitermelését is, hiszen rendkívül fontos az energiaforrások diverzifikálása – mutatott rá. Hozzátette: az atomenergia-felhasználás fejlesztése kedvezően hat egész Európa energiahelyzetére.

Jiri Rusnok cseh miniszterelnök hangsúlyozta: támogatni kell az országok szuverenitását abban a kérdésben, hogy használnak-e atomenergiát, és az országok szabadon dönthetik el, milyen energiaforrásokat használnak és milyen arányban. Az országok akár palagázt is termelhetnek, ha így döntenek – fűzte hozzá.

Magyarország 2013. július 1-jén Lengyelországtól vette át a V4 elnöki tisztjét, a pozíciót egy évig tölti be az ország.