close
Hamarosan megszülethet a szerződés az új brit blokk építésére
Atom - Egyéb

Hamarosan megszülethet a szerződés az új brit blokk építésére

Michael Fallon brit energetikai miniszter úgy nyilatkozott a Financial Times-nak, hogy „heteken belül” megszülethet az Egyesült Királyság első új atomerőművi blokkjának építésére vonatkozó szerződés a kormány és az EDF Energy között. Elmondta, intenzívek az egyeztető tárgyalások, melyek már egy éve tartanak. „Még nincs megállapodás, de heteken belül meglehet” – mondta a miniszter.

A Financial Times szerint a kérdések döntő többségében már sikerült megállapodni, de még néhány fontos kérdést tisztázni kell. Az EDF Energy nem kommentálta a hírt – írta a NucNet.

Az építés megtervezésére vonatkozó engedélyt már megkapta a Hinkely Point C, mely az első új atomerőmű lehet 1995 óta az Egyesült Királyságban.

Az EDF Energy korábban arra figyelmeztetett: még az építés elkezdése előtt meg kell állapodni egy minimum árban, melyen a vállalat biztosan eladhatja a termelt villamos energiát a jövőben.

A Hinkley Point C telephelyen a tervek szerint két blokk fog épülni, az üzemeltető az EDF Energy leányvállalata, az NNB Generation lesz.