close
Elégedettebb a Főgáz
Egyéb - Gáz

Elégedettebb a Főgáz

A FőgĂĄz idĂŠn mĂĄr elĂŠgedettebb a gĂĄzĂĄrrendszerrel,mint tavaly a mĂĄsodik fĂŠl ĂŠvben. Ettől fĂźggetlenĂźl a fővĂĄros ĂŠs a nĂŠmet RWE irĂĄnyĂ­tĂĄsa alatt ĂĄllĂł fővĂĄrosi gĂĄzszolgĂĄltatĂł hĂĄrom hĂłnapon tĂşl mĂĄr nem ad ĂĄrkedvezmĂŠnyt a TigĂĄztĂłl elhappolt volt EMFESZ-Ăźgyfeleknek – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Tavaly a kormĂĄnyzati ĂĄrmoratĂłrium rossz pĂŠnzĂźgyi helyzetbe sodorta a FőgĂĄz lakossĂĄgi gĂĄzszolgĂĄltatĂĄsĂĄt, de ez az ĂĄrszabĂĄlyozĂĄs idei ĂĄtalakulĂĄsĂĄval jelentősen javult – kĂśzĂślte tegnapi sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn Koncz LĂĄszlĂł, a fővĂĄros tĂśbbsĂŠgi, a nĂŠmet RWE kisebbsĂŠgi tulajdonĂĄban ĂĄllĂł gĂĄzszolgĂĄltatĂł Ăşj vezĂŠrigazgatĂłja. Teljesen azĂŠrt nem elĂŠgedettek, mivel szolgĂĄltatĂĄsuk nyeresĂŠgĂŠt a forint helyzetĂŠtől tettĂŠk fĂźggővĂŠ. Ugyanakkor ez a gĂĄzszolgĂĄltatĂłt az ĂĄltalĂĄnos gazdasĂĄgi fellendĂźlĂŠs tĂĄmogatĂĄsĂĄra ĂśsztĂśnzi – fogalmazott. Pontos pĂŠnzĂźgyi adatokat nem kĂśzĂślt, de szavaibĂłl annyi kiderĂźlt, hogy ezeket a belső folyamatokat a majdan megjelenő nyilvĂĄnos szĂĄmaik nemmindenben tĂĄmasztjĂĄk majd alĂĄ. IdĂŠn a tavalyi, tĂśbbmilliĂĄrdos nyeresĂŠgĂźknĂŠl ugyanis kevesebbet terveznek. Ennek Koncz LĂĄszlĂł szerint az az oka, hogy a cĂŠg lakossĂĄgon kĂ­vĂźli fogyasztĂłkat ellĂĄtĂł, Ăşgynevezett szabadpiaci tevĂŠkenysĂŠge idĂŠn kevesebb nyeresĂŠget hozhat. A vĂĄlsĂĄgadĂł is ĂŠvi mintegy 2 milliĂĄrd forinttal csĂśkkenti nyeresĂŠgĂźket. Az eddig vezĂŠrigazgatĂł-helyettesi posztot betĂśltő Koncz LĂĄszlĂłt eredetileg az RWE delegĂĄlta, de az Ăźzletember hatĂĄskĂśr hĂ­jĂĄn nem kĂ­vĂĄnt nyilatkozni arrĂłl, hogy folynak-e tĂĄrgyalĂĄsok a nĂŠmet cĂŠg ĂŠs az ĂśnkormĂĄnyzat vagy akĂĄr a kormĂĄny kĂśzĂśtt FőgĂĄz-rĂŠszesedĂŠsĂźk kapcsĂĄn. (SzakĂŠrtők az előzmĂŠnyek tĂźkrĂŠben bĂĄrmely irĂĄnyĂş mozgĂĄst elkĂŠpzelhetőnek tartanak.) ÚgyszintĂŠn nem kĂ­vĂĄnta megbecsĂźlni, hogy a tulajdonosok mekkora osztalĂŠk felvĂŠtelĂŠt tervezik.

Ismeretes: a Fidesz-kormĂĄny hatalomra kerĂźlĂŠse Ăłta bizonyos felszĂ­ni feszĂźltsĂŠgek voltak ĂŠrzĂŠkelhetőek a kabinet ĂŠs a FidesztĂśbbsĂŠgű ĂśnkormĂĄnyzatok, valamint az infrastruk tĂşraĂĄgazatok „kĂźlfĂśldi be fektetői” kĂśzĂśtt. Lapunknak JĂźrgen Grossmann, az RWE konszern elnĂśke ugyanakkor mĂĄr tavaly biztosnak nevezte, hogy nyeresĂŠgszintjĂźk alapvetően a Fidesz-kormĂĄny alatt sem vĂĄltozik.

A sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn egyĂŠbkĂŠnt ama figyelemre mĂŠltĂł FőgĂĄz-akciĂł rĂŠszleteit mutattĂĄk be, mely szerint a tĂĄrsasĂĄg a csődhelyzetű EMFESZ Ăśsszesen 300 ezer fogyasztĂłjĂĄĂŠrt vĂ­vott ĂĄrversenyben nem sajĂĄt korĂĄbbi fogyasztĂłira „startolt rá”, hanem – legalacsonyabb ajĂĄnlatĂĄval – ĂŠppensĂŠggel a szomszĂŠdos TigĂĄz terĂźletĂŠn ĂŠlő EMFESZ-Ăźgyfeleket nyerte el. Ennek ĂŠrtelmĂŠben a TigĂĄz terĂźletĂŠn ĂŠlő, mintegy 80 ezer volt EMFESZ-fogyasztĂł mostantĂłl 90 napig az ott ĂŠrvĂŠnyes, 1200 kĂśbmĂŠter fogyasztĂĄs alatti nettĂł 100,2 forintos ĂĄrbĂłl 6,3 forint ĂĄrkedvezmĂŠnyt kap. (A FőgĂĄz terĂźletĂŠn ĂŠlő kĂśzel 60 ezer EMFESZ-ĂźgyfĂŠlnek viszont hĂĄrom hĂłnapig a TigĂĄz biztosĂ­t az ott ĂŠrvĂŠnyes 95,5 forintos nettĂł ĂĄrbĂłl tĂśbb mint 8 forint kedvezmĂŠnyt, kĂśzlemĂŠnyĂźk szerint beszerzĂŠsi ĂĄr alatt.) Az ĂŠrintetteknek be kell engedniĂźk a – terĂźleten megszokott gĂĄzcĂŠg – ĂłraleolvasĂłjĂĄt, ĂŠs minden szĂĄmlĂĄt ki kell fizetni: januĂĄr 6-ĂĄig EMFESZ-,ezutĂĄnraFőgĂĄz-szĂĄmla ĂŠrkezik.HĂĄrom hĂłnap utĂĄn viszont mĂĄr mindenkinek a helyileg megszabott tarifĂĄt szĂĄmlĂĄzzĂĄk ki. (Vagyis ĂĄprilistĂłl az ĂŠrintetteknek a FőgĂĄz a TigĂĄz, a TigĂĄz pedig a FőgĂĄz tarifĂĄjĂĄt szĂĄmĂ­tja fel, de bĂĄrki vĂĄlthat.) A FőgĂĄz Ăźzleti kĂśrĂźlmĂŠnyei nem biztosĂ­tjĂĄk, hogy lakossĂĄgi Ăźgyfelek szĂĄmĂĄra az EMFESZ-hez hasonlĂł, „fapados” gĂĄzszolgĂĄltatĂĄst indĂ­tson – jelentette ki Koncz LĂĄszlĂł, aki ugyanezzel indokolta, hogy miĂŠrt nem tettek ajĂĄnlatot az E.ON ĂŠs a GDF Suez terĂźletĂŠn ĂŠlő mintegy szĂĄzĂśtvenezer ĂŠrintett EMFESZ-ĂźgyfĂŠlre.