close
Sikertelen Mol-akció Horvátoszágban?
Egyéb - Olaj

Sikertelen Mol-akció Horvátoszágban?

Több mint félmillió INA-részvény cserélt gazdát a zágrábi tőzsdén a Mol egy hónapos, pénteken lezárt nyilvános ajánlattételi időszaka alatt. A horvát sajtó kommentárjai szerint a magyar olajvállalat számára nem volt sikeres az akció.  Az eredménytől független, hogy az INA hétfőn rendkívüli közgyűlést tart, amelyen várhatóan lecserélik a felügyelő bizottság három, horvát kormány által delegált tagját.

A zágrábi értéktőzsde adatai alapján december 14-e óta az INA papírjaiból összesen 500.969 darab került piacra, ami csaknem 1,5 milliárd kuna (1 kuna 37,31 forint) forgalmat jelentett. A még közkézen lévő 800.910 darab részvényből így 62,5 százalék cserélt gazdát, ez a horvát olajtársaság teljes részvénymennyiségének alig 5 százalékát teszi ki.

A horvĂĄt kĂśzponti elszĂĄmolĂłhĂĄz (SKDD) legutĂłbbi, bĂĄr mĂŠg nem vĂŠgleges adatai szerint nĂŠgy horvĂĄt nyugdĂ­jpĂŠnztĂĄr vĂĄsĂĄrolta meg az INA papĂ­rjainak 3,89 szĂĄzalĂŠkĂĄt. Az elmĂşlt hĂŠten a horvĂĄt Ăźzleti sajtĂł arrĂłl is beszĂĄmolt, hogy egy rejtĂŠlyesnek nevezett amerikai befektető – valĂłszĂ­nĹąleg a Mol szĂĄmĂĄra – 0,9 szĂĄzalĂŠknyi rĂŠszvĂŠnypakettet szerzett a zĂĄgrĂĄbi tőzsdĂŠn.

Az egy hónapos ajánlattételi időszak ugyanakkor jelentősen nem befolyásolta az INA tulajdonosi szerkezetét. A legnagyobb részvényes a Mol 47,16 százalékkal, a horvát állam kezében pedig 44,84 százalék van.

A harmadik legjelentősebb tulajdonos az utóbbi egy hónapban folytatott felvásárlásainak köszönhetően az 1,91 százalékos részvényhányadot megszerző, az Allianz kezében lévő AZ nyugdíjalap. Az alapot sorrendben a Raiffeisen, a PBZ Croatia biztosító és az Erste nyugdíjalapjai követik.

A Mol Nyrt. december 14-ĂŠn tette kĂśzzĂŠ hivatalosan is az INA-rĂŠszvĂŠnyeseknek szĂłlĂł ajĂĄnlatĂĄt. Eszerint a Mol maximum 800.910 darab tehermentes, teljes mĂŠrtĂŠkben befizetett, egyenkĂŠnt 900,00 horvĂĄt kuna nĂŠvĂŠrtĂŠkĹą INA-tĂśrzsrĂŠszvĂŠnyt vĂĄsĂĄrolt volna  2800 horvĂĄt kuna rĂŠszvĂŠnyenkĂŠnti ĂĄron. Ez az ĂĄr tĂśbb mint 60 szĂĄzalĂŠkkal volt magasabb az INA – a Mol ajĂĄnlatĂĄnak nem hivatalos bejelentĂŠsĂŠt megelőző – december 2-i zĂĄrĂł ĂĄrĂĄhoz kĂŠpest.

A Mol most pénteken jelezte, hogy az ajánlattételi időszak hivatalos eredményére valószínűleg 10 napot kell várni. A sajtóban megjelent kommentárok azonban valószínűsítik, hogy az akció kevés eredményt hozott a magyar olajvállalatnak.