close
Beruházásokat fúj le az MVM
Áram - Egyéb

Beruházásokat fúj le az MVM

A Magyar Villamos Művek (MVM) az Ăşj vezetĂŠs alatt ‘vesztesĂŠgcsĂśkkentĂŠs’ cĂ­mĂŠn tĂśbb tervezett beruhĂĄzĂĄstĂłl is visszalĂŠp – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

MĂşlt pĂŠnteken „a vesztesĂŠgek csĂśkkentĂŠse” jegyĂŠben hozott dĂśntĂŠseket a Magyar Villamos Művek (MVM) kĂśzgyűlĂŠse –tette kĂśzzĂŠ az ĂĄllami ĂĄramtĂĄrsasĂĄg a honlapjĂĄn. A kĂśzgyűlĂŠs – melyen az ĂĄllam 99,9 szĂĄzalĂŠkot kĂŠpvisel – Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy nem juttat tĂśbb pĂŠnzt a KĂĄrpĂĄt Energo nevű beruhĂĄzĂĄsra. Ez egy vĂĄsĂĄrosnamĂŠnyi gĂĄzerőműterv, melybe az ĂĄllami ĂĄramholding Kapolyi LĂĄszlĂł baloldali vĂĄllalkozĂłval kĂśzĂśsen mĂŠg Kocsis IstvĂĄn vezĂŠrigazgatĂłsĂĄga alatt vĂĄgott bele. Az MVM e cĂŠgnek nyĂşjtott 15 milliĂĄrd forintos hitele ugyanakkor a gyanĂş szerint kĂźlĂśnbĂśző offshore cĂŠgek kĂśzbeiktatĂĄsĂĄval eltűnt. FelmerĂźlt, hogy Kapolyi esetleg – ĂĄttĂŠtelekkel – ebből a pĂŠnzből akarta volna megvenni az MVM mĂĄsik erőművĂŠt, a VĂŠrtesit. Az Ăźgyben ĂŠvek Ăłta zajlĂł bĂźntetőeljĂĄrĂĄs egyelőre nem hozott eredmĂŠnyt. Az MVM a pĂŠnteki dĂśntĂŠst azzal indokolja, hogy a kapcsolat fenntartĂĄsa tovĂĄbbi 10–15 milliĂĄrd forint vesztesĂŠggel jĂĄrna.

A mĂĄr bejelentetteknekmegfelelően a kĂśzgyűlĂŠs azt is szentesĂ­tette, hogy az MVM visszalĂŠp a MĂĄtrai Erőmű – szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint 300 milliĂĄrd forintos – bővĂ­tĂŠsĂŠtől. (Az erőmű tĂśbbsĂŠgĂŠt a nĂŠmet RWE-EnBW privatizĂĄlta, de a bővĂ­tĂŠst az MVM irĂĄnyĂ­totta volna.) Az előkĂŠszĂ­tĂŠs alatt ĂĄllĂł beruhĂĄzĂĄs szerintĂźk a 2008 utĂĄn „kedvezőtlen irĂĄnyba mutatĂł ĂĄrampiaci ĂŠs pĂŠnzĂźgyi kĂśrnyezet” miatt vesztesĂŠges lett volna.

KitĂŠrtek a VĂŠrtesi Erőmű ĂźgyĂŠre is. A szĂŠnerőmű jelenleg csődeljĂĄrĂĄs alatt ĂĄll, amelyet mĂĄr tĂśbbszĂśr meghosszabbĂ­tottak. A folytatĂĄs lehetősĂŠgĂŠt is magĂĄban foglalĂł eljĂĄrĂĄs ĂŠpp az előző ĂŠs a mostani kormĂĄnyhoz kĂśtődő vezetĂŠs kĂśzti időszakban indult. Noha azt megelőzően – a szocialista kormĂĄny utasĂ­tĂĄsĂĄra – az MVM havi 1 milliĂĄrd forint tĂĄmogatĂĄssal tartotta ĂŠletben a vesztesĂŠges tĂĄrsasĂĄgot, hĂ­reink szerint a csődeljĂĄrĂĄs alatt ezt a pĂŠnzcsapot elzĂĄrtĂĄk. Az MVM mostani kĂśzlemĂŠnye ugyanakkor ennek ĂşjraindulĂĄsĂĄra utal. (A VĂŠrtesi Erőmű fenntartĂĄsĂĄra megy az ĂĄramszĂĄmlĂĄba foglalt „szĂŠnfillĂŠr” is, amely most uniĂłs engedĂŠlyezĂŠsre vĂĄr.) A kĂśzgyűlĂŠs „tudomĂĄsul vette”, hogy ha a csődeljĂĄrĂĄsban nem jĂśn lĂŠtre hitelezői egyezsĂŠg, a bĂ­rĂłsĂĄg elrendeli a felszĂĄmolĂĄst. A mindenkori kormĂĄnyok azĂŠrt kĂźzdenek a havi milliĂĄrdos vesztesĂŠget termelő szĂŠnerőmű fenntartĂĄsĂĄĂŠrt, mert az a tĂŠrsĂŠg legnagyobb, tĂśbb ezer embert foglalkoztatĂł munkaadĂłja.

Noha az MVM nem kĂśzĂślte, milyen eredmĂŠnyt ĂŠrt el tavaly, a 2009-es rekordnyeresĂŠg utĂĄn, korĂĄbbi kĂŠrdĂŠsĂźnkre leszĂśgeztĂŠk: a nĂŠhĂĄny hĂłnappal ezelőtt kinevezett menedzsment olyan helyzettel talĂĄlta szemben magĂĄt, amely a vesztesĂŠgforrĂĄsok felszĂĄmolĂĄsĂĄra ĂśsztĂśnĂśzte. Ennek kapcsĂĄn sokat lehetett hallani a kĂźlĂśnbĂśző offshore cĂŠgekről, ĂŠs szĂĄmos mĂĄs elszĂĄmolĂĄs is terhelte a csoport elmĂşlt ĂŠvekbeli műkĂśdĂŠsĂŠt – tettĂŠk hozzĂĄ.