close
Egyre kisebb üzlet az olajfinomítás
Egyéb - Olaj

Egyre kisebb üzlet az olajfinomítás

A nĂśvekvő finomĂ­tĂłi kapacitĂĄsok ĂŠs az Ăźzemanyagok irĂĄnti csĂśkkenő kereslet a finomĂ­tĂłi haszon esĂŠsĂŠhez vezetnek, jĂłsolja a finnorszĂĄgi Neste Oil Oy tĂĄrsasĂĄg, amely az orszĂĄg egyetlen, olajfinomĂ­tĂĄssal foglalkozĂł cĂŠge.

FőkĂŠnt az USA-ban jellemző, hogy a bővĂźlő finomĂ­tĂłi kapacitĂĄsok mellett esik a benzinkereslet, mutatott rĂĄ Jorma Haavisto, a finnorszĂĄgi Neste Oil Ăźgyvezető elnĂśk-helyettese, cĂŠge Porvoo-i olajfeldolgozĂłjĂĄban. A Neste nĂśvekvő Ăśsszegeket kĂśltĂśtt dĂ­zeltermelĂŠsre, mert a dĂ­zel mĂŠg keresettebb is a benzinnĂŠl az eurĂłpai piacon. 750 milliĂł eurĂłbĂłl Ăşj dĂ­zel egysĂŠget telepĂ­tett napi 196 ezer hordĂł kapacitĂĄsĂş, Porvoo-i ĂźzemĂŠben, s vĂĄrhatĂłan Ăşjabb 600 milliĂłt fordĂ­t a dĂ­zeltermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠre a kisebb, Naantaliban lĂŠvő finomĂ­tĂłjĂĄban is. 

Ebben a negyedĂŠvben vilĂĄgszerte 40 szĂĄzalĂŠkkal esett a finomĂ­tĂłi haszon, vagyis jelenleg egy hordĂł olaj feldolgozĂĄsĂĄn csak 4,85 dollĂĄrt lehet keresni a BP Plc adatai szerint. A rekord kĂśzeli olajĂĄrak ĂŠs a gyengĂźlő gazdasĂĄg miatt esett az Ăźzemanyagok irĂĄnti igĂŠny. MindazonĂĄltal a dĂ­zel termelĂŠse tovĂĄbbra is jobb Ăźzlet a finomĂ­tĂłknak, mint a benzinĂŠ. 

A jĂśvő ĂŠv vĂŠgĂŠig a globĂĄlis finomĂ­tĂł kapacitĂĄsok napi 2,5 milliĂł hordĂłval nőnek a Goldman Sachs Group Inc. nemrĂŠg ismertetett előrejelzĂŠse alapjĂĄn. Ugyanakkor nincs szĂźksĂŠg e pĂłtlĂłlagos kapacitĂĄs egĂŠszĂŠre, mert az Ăśsszkereslet akkorra csak napi 1,5 milliĂł hordĂłval bővĂźl. Az idĂŠn 21 szĂĄzalĂŠkkal nőtt az ultra alacsony kĂŠntartalmĂş dĂ­zel nĂŠmetorszĂĄgi nagykereskedelmi ĂĄra, mikĂśzben az ĂĄtlagos eurĂłpai benzinĂĄr nĂśvekedĂŠs 17 szĂĄzalĂŠkos volt.